navigate_before
navigate_next
mystiki_syneleusi_vostitsas andreas_lontos xartis_gegonota

Εκδηλώσεις

Απρίλιος 2024

ΔΕΥ
ΤΡΙ
ΤΕΤ
ΠΕΜ
ΠΑΡ
ΣΑΒ
ΚΥΡ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Events for 1st Απρίλιος
No Events
Events for 2nd Απρίλιος
No Events
Events for 3rd Απρίλιος
No Events
Events for 4th Απρίλιος
No Events
Events for 5th Απρίλιος
No Events
Events for 6th Απρίλιος
No Events
Events for 7th Απρίλιος
No Events
Events for 8th Απρίλιος
No Events
Events for 9th Απρίλιος
No Events
Events for 10th Απρίλιος
No Events
Events for 11th Απρίλιος
No Events
Events for 12th Απρίλιος
No Events
Events for 13th Απρίλιος
No Events
Events for 14th Απρίλιος
No Events
Events for 15th Απρίλιος
No Events
Events for 16th Απρίλιος
No Events
Events for 17th Απρίλιος
No Events
Events for 18th Απρίλιος
No Events
Events for 19th Απρίλιος
No Events
Events for 20th Απρίλιος
No Events
Events for 21st Απρίλιος
No Events
Events for 22nd Απρίλιος
No Events
Events for 23rd Απρίλιος
No Events
Events for 24th Απρίλιος
No Events
Events for 25th Απρίλιος
No Events
Events for 26th Απρίλιος
No Events
Events for 27th Απρίλιος
No Events
Events for 28th Απρίλιος
No Events
Events for 29th Απρίλιος
No Events
Events for 30th Απρίλιος
No Events

Παλιότερες Εκδηλώσεις Μας

Εκδηλώσεις 25ης Μαρτίου 1821

20 Μαρτίου, 2014

Ο Πολιτιστικός και οικολογικός Σύλλογος «Αχαϊκή Συμπολιτεία» σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.) και το Δημοτικό Σχολείο Ροδοδάφνης, με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής μας παλιγγενεσίας,  διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στην τοπική ιστορία και τους Λογγίσιους αγωνιστές του 1821, την Κυριακή 23 Μαρτίου στις 11.00 το πρωί, στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Λόγγου.

Αξιοποιώντας αποτελέσματα πολύχρονων ερευνών και καταγεγραμμένες διηγήσεις συγχωριανών, θα παρουσιαστούν λαογραφικά στοιχεία, παραδόσεις, δημοτικά τραγούδια, πρόσωπα και γεγονότα ξεχασμένα στο πέρασμα του χρόνου.

18 Μαρτίου, 2015

Μια πολυδιάστατη επετειακή εκδήλωση παρουσιάζεται τη Δευτέρα 23 Μαρτίου στις 7.30 το απόγευμα στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο “Απόλλων” στο Αίγιο, με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Η εκδήλωση υπό τον τίτλο “Ελπίς πατρίδος” και θέμα: “Τα προεπαναστατικά κινήματα του 1821: σπόρος ανεξαρτησίας” διοργανώνεται από το Χο

ρευτικό Εργαστήρι Αιγίου, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων και το Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου, υπό την αιγίδα της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α..

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία, μέσα από αυτό το σπάνιο αφιέρωμα, να γνωρίσουν καλύτερα τα γεγονότα που οδήγησαν στην έκρηξη της Επανάστασης του 1821, μέσα από σχετικά κείμενα που έχουν επιμεληθεί μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων Καλαβρύτων κι Αιγιαλειας. Πάνω από 40 χορευτές του Χορευτικού Εργαστηρίου Αιγίου θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς από την Πελοπόννησο, την Κρήτη, την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία, υπό τη μουσική επιμέλεια του Μουσικού Εργαστηρίου Αιγίου.

Οι συντελεστές της εκδήλωσης εκφράζουν την προσδοκία, η εκδήλωση αυτή που προετοιμάζεται με την άψογη συνεργασία τους, να δώσει στο κοινό μια ενδιαφέρουσα σφαιρική άποψη των γεγονότων που αποτέλεσαν τον “σπόρο” για τον μετέπειτα αγώνα για ανεξαρτησία του ελληνικού Έθνους από τον οθωμανικό ζυγό.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

25 Μαρτίου, 2015

Μια σπάνια, όσο και πολύτιμη όσον αφορά στη θεματολογία της, πολυδιάστατη παράσταση παρουσίασαν από κοινού το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 23 Μαρτίου, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου και το Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου υπό την αιγίδα της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.. Η παράσταση που είχε ως κεντρικό θέμα τα προεπαναστατικά κινήματα που οδήγησαν στην εξέγερση του 1821 και αργότερα στην ελληνική ανεξαρτησία από τον οθωμανικό ζυγό, φιλοξενήθηκε στον κινηματογράφο “Απόλλωνα” που γέμισε ασφυκτικά από θεατές κάθε ηλικίας.

Μουσική, τραγούδι, χορός, εικόνα και αφήγηση αποτέλεσαν μια ενδιαφέρουσα σύνθεση, από την οποία το κοινό έμαθε λεπτομέρειες για περισσότερο ή λιγότερο γνωστά γεγονότα που ‘φύτεψαν’ το σπόρο της ανεξαρτησίας στους Έλληνες. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στα προεπαναστατικά κινήματα και ξεχωριστή αναφορά έγινε στη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας τον Ιανουάριο του 1821, όπου άναψε το “φυτίλι” της έκρηξης του απελευθερωτικού αγώνα.

Το ρόλο των αφηγητών ανέλαβαν η Μαρία Σκαρτσίλα και ο Γιώργος Γεωργόπουλος, αντιπρόεδρος και οργανωτικός γραμματέας αντίστοιχα, του Συνδέσμου Φιλολόγων. Η επιλογή των τραγουδιών έγινε από τον συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου (λαούτο, κιθάρα, λύρες) και τα ερμήνευσαν με ξεχωριστό τρόπο η Δώρα Πετρίδη, ο Βαγγέλης Μακρυγιώργος και ο Παναγιώτης Σταθακόπουλος. Την ορχήστρα του Μουσικού Εργαστηρίου Αιγίου συμπλήρωσαν ο Μανόλης Κόττορος (βιολί), ο Θόδωρος Τασούλας (κλαρίνο), ο Χαράλαμπος Παπαγιαννούλης (σαντούρι), η Νικόλ Κούκιου (νταούλι, νταϊρές) και ο Βαγγέλης Μακρυγιώργος (κρουστά). Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν το μελοποιημένο ποίημα του Ανδρέα Κάλβου “Ελπίς πατρίδος” που μελοποίησε ο Σάκης Παπαδημητρίου, όπως και ο “Θούριος του Ρήγα”.

Εξάλλου, οι 42 χορεύτριες και χορευτές του Χορευτικού Εργαστηρίου Αιγίου απέδωσαν άψογα χορούς από Πελοπόννησο, Κρήτη, Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία, φορώντας τις αντίστοιχες παραδοσιακές φορεσιές. Αλφαβητικά, εμφανίστηκαν οι εξής χορεύτριες και χορευτές: Αλεξόπουλος Α., Αμπαζόπουλος Γ., Αντωνόπουλος Αν., Αντωνόπουλος Τ., Αντωνόπουλου Ελ., Βαρβίας Αν., Βέργου Χρ., Γεωργίου Β., Γεωργίου Ελ., Γκραικιώτου Αν., Δημητρακοπούλου Ελ., Διονυσόπουλος Π., Ευσταθίου Αθ., Ζαρκάδα Μ., Καραμάνη Ελ., Καραπαναγιώτη Γ., Κοντογιάννη Υρ., Κυριακοπούλου Μ., Λαμπίρη  Αδ., Μαμτσαδέρη Ε., Μαμτσαδέρης Απ., Μαράντης Σ., Μητρόπουλος Α., Μπινιώρη Ε., Μπουζούνη Α., Μουρτζούχου Λ., Νικολάου Μ., Παπαδοπούλου Γ., Παπασημακοπούλου Ρ., Παπαχριστοπούλου Μ., Πετροπούλου Ν., Ρούβαλης Ηλ., Σταθακοπούλου Ε., Στέφου Αν., Σωτηροπούλου Ιφ., Τηλιγάδη Αν., Τρίψα Τζ., Τρίψας Β., Τσιάκλας Δ., Φίλια Ε., Χαλεπλή Μ., Χοροζάκη Ελ.. Υπογραμίζεται πως τη λαογραφική και ιστορική έρευνα, όπως και τη διδασκαλία των χορών, ανέλαβαν οι Μαρία Ζουροπούλου, Ασημάκης Τσουρέκης και Γιώργος Σιακκής. Τέλος, την επιμέλεια των διαφανειών που προβλήθηκαν είχαν οι φιλόλογοι Ζωή Βαρδάκη και Αικατερίνη Μαρινοπούλου.

Στην αποφώνησή της, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Μαρία Τσουκαλά, εκφράζοντας το δέος και τη συγκίνηση που ένιωσε το κοινό παρακολουθώντας την παράσταση, συνεχάρη τους συντελεστές και σημείωσε πως όταν θυμόμαστε τη λαμπρή ιστορία μας, παίρνουμε κουράγιο και δύναμη για να συνεχίσουμε τους δικούς μας αγώνες, με ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

15 Μαρτίου, 2016

Εκδήλωση αφιερωμένη στην 195η επέτειο της απελευθέρωσης του Αιγίου από τον Οθωμανικό ζυγό, διοργανώνεται τη Δευτέρα 21 Μαρτίου στις 8.00 μ.μ. στον Δημοτικό Κινηματογράφο “Απόλλωνα”, με τη συνεργασία του Δήμου Αιγιαλείας, της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.), του ΝΠΔΔ “Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός και Κοινωνική Προστασία” του Δήμου Αιγιαλείας και της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας (Ι.Λ.Ε.Α.).

Στην εκδήλωση θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου “Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, 26-30 Ιανουαρίου 1821” που εκδόθηκε πρόσφατα με τις φροντίδες του Δήμου Αιγιαλείας, ενώ θα μιλήσει ο κ. Αθανάσιος Φωτόπουλος, τ. Καθηγητής της Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα “Βοστίτσα 1821: Από τη Συνέλευση στην Απελευθέρωση”.

Συμμετέχουν: Χορωδία Αιγίου 1933, Χορευτικός Όμιλος “Αχαιοί”.

Είσοδος ελεύθερη.

23 Μαρτίου, 2016

Άριστες εντυπώσεις και πολλή συγκίνηση αποκόμισαν αυτοί που παρακολούθησαν την επετειακή εκδήλωση της Δευτέρας 21 Μαρτίου στον κινηματογράφο «ΑΠΟΛΛΩΝΑ» στο Αίγιο. Η συγκεκριμένη γιορτή έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων  για την Εθνική μας Παλιγγενεσία αλλά ταυτόχρονα ήταν αφιερωμένη στην Απελευθέρωση του Αιγίου, που έγινε στις 21 Μάρτη 1821, ενώ ταυτόχρονα έγινε και η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου «Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ 26-30 Ιανουαρίου 1821» που εκδόθηκε πρόσφατα με ευθύνη του Δήμου Αιγιαλείας. Έτσι συνδυάστηκαν όλα: και η Μυστική Συνέλευση και η Απελευθέρωση και η Εθνική μας επέτειος.

Στην άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση, ομιλητής ήταν ο καθηγητής της Νεότερης Ιστορίας του Παν/μίου Πάτρας κ.Αθανάσιος Φωτόπουλος, ο οποίος καθήλωσε το ακροατήριο με τις αστείρευτες γνώσεις του σχετικά με το γεγονός της Μυστικοσυνέλευσης, καθώς μίλησε χωρίς χειρόγραφο καθόλου, από στήθους, για αρκετή ώρα. Εξήρε τη συμβολή του Παπαφλέσσα, στην έναρξη του Αγώνα, χωρίς να παραβλέψει τα τρωτά του χαρακτήρα του. Ταυτόχρονα, εξήρε τη  σωφροσύνη του Π.Πατρών Γερμανού και δικαιολόγησε τη…διστακτικότητα των προεστών. Αναφέρθηκε δε, σε πάρα πολλές ιστορικές πηγές και κατέπληξε τόσο με την ευγλωττία  του, όσο και με το ιδιαίτερο ύφος και τη ζέση του λόγου του.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε και ο λόγος του δημάρχου κ.Παναγόπουλου, μεστός  και εορταστικός, έδωσε υποσχέσεις και έκανε…εξαγγελίες: Θα καθιερωθεί η 26η Ιανουαρίου, ως γιορτή Εθνικού χαρακτήρα, θα γίνει ένα μνημείο-αφιέρωμα σ΄αυτό το εθνικά σπουδαίο γεγονός της Συνέλευσης που σηματοδότησε τις μετέπειτα επαναστατικές εξελίξεις, ενώ δήλωσε πως θα καθιερωθεί η Σημαία του Ανδρέα Λόντου ως Εθνικό Σύμβολο της πόλης του Αιγίου. Ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να επαινέσει την πρόεδρο της ΙΛΕΑ κα Βάνα Μπεντεβή για το έργο που προσφέρει στην τοπική ιστορία και στον τόπο και να την ευχαριστήσει για τη συγγραφή  και προσφορά του βιβλίου.

Η κ. Μπεντεβή με τη σειρά της, αναφερόμενη στην εορταστική βραδιά τόνισε με έμφαση: “η αποψινή βραδιά είναι και βραδιά δικαίωσης της ιστορικής αλήθειας, βραδιά μεγάλη για το Αίγιο αλλά και βραδιά δικαίωσης προσωπικών αγώνων, προκειμένου να γίνει γνωστό το γεγονός της Συνέλευσης και της ιστορικής του σημασίας στο ευρύ κοινό αλλά και στην πανεπιστημιακή κοινότητα.” Στη συνέχεια, διάβασε χαιρετισμούς και κριτικές πανεπιστημιακών για το βιβλίο αυτό καθώς ήσαν όλες πολύ επαινετικές, ενώ ευχαρίστησε τους συνεργάτες της, το φιλόλογο και μέλος του Δ.Σ. της ΙΛΕΑ Μάριο Χριστόπουλο και την ιστορικό Ιωάννα Μαρδά. Τέλος, ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, την Πρόεδρο της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κ. Μαρία Τσουκαλά και τον Πρόεδρο του ΝΠΔΔ του Δήμου Αιγιαλείας κ. Περικλή Παπαγιαννακόπουλο.

H παρέμβαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας Αμβροσίου ήταν ουσιαστική και πολύ συγκινητική. Εξήρε το έργο της ΙΛΕΑ, με ιδιαίτερη αναφορά στην προσφορά της κας Μπεντεβή, ενώ δεν παρέλειψε να επαινέσει τις πρωτοβουλίες του Δημάρχου κ. Παναγόπουλου για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας. Δήλωσε δε πολύ συγκινημένος για τη «σημαντική αυτή στιγμή για τον τόπο μας»  και δήλωσε επίσης «πολύ ανήσυχος» για τα τεκταινόμενα γεγονότα αλλά και για το μέλλον του Έθνους μας. Απέδωσε δε τα «εύσημα» τόσο στη Χορωδία Αιγίου, που -κατά κοινή ομολογία- ήταν άψογη και έδωσε τον κατανυκτικό χαρακτήρα της γιορτής και στο άνοιγμα, με το «Τη Υπερμάχω»  και στο κλείσιμο με τον Εθνικό΄Υμνο (μαέστρος ο Λ.Χαραλαμπόπουλος), όσο και στο Χορευτικό ΄Ομιλο « ΟΙ ΑΧΑΙΟΙ», που έδωσαν τον επετειακό τόνο με τους λεβέντικους χορούς τους (χοροδιδάσκαλος ο κ.Δ.Μασαούτης).

Η γιορτή αυτή ήταν, όπως τόνισε η κα Μπεντεβή, η σημαντικότερη εκδήλωση του δήμου μας των τελευταίων χρόνων.

13 Ιανουαρίου, 2020

Ο Δήμος Αιγιαλείας  σε  συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α), την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το Σύνδεσμο Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, την Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας (ΙΛΕΑ) και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας ξεκινάει θεματικές εκδηλώσεις – ανοιχτά καλέσματα – ιστορικού περιεχομένου στους κατοίκο

υς της Αιγιάλειας , εν όψει  του  εορτασμού  της επετείου της επαναστάσεως του  1821, για  τα 200 χρόνια της απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και η ουσιαστική εκμάθηση της ιστορίας μέσω μιας άλλης προσέγγισης. Εγκεκριμένοι ομιλητές- ερευνητές θα ξεδιπλώσουν το ιστορικό νήμα και θα οδηγήσουν τους παρευρισκόμενους  στα δύσκολα μονοπάτια της ιστορίας.

Τα ιστορικά ταξίδια, ξεκινούν με την εναρκτήρια εκδήλωση την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 18:30μ.μ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης», με την ομιλία της κας Ευθυμίου Μαρίας, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Μεγάλες τομές στην ιστορία του 1821» .

Η ιστορική διαδρομή  συνεχίζεται και τον Φεβρουάριο με ομιλητή τον κ. Βερέμη Αθανάσιο, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Η κοινωνία των επαναστατημένων Ελλήνων»  τη Δευτέρα  24 Φεβρουαρίου 2020  και ώρα 18:30μ.μ,  στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης».

21 Ιανουαρίου, 2020

Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησαν οι θεματικές εκδηλώσεις «Ταξίδια Ιστορίας» στο πλαίσιο του εορτασμού για την επέτειο των διακοσίων ετών από την επανάσταση του 1821, που διοργανώνονται από το Δήμο Αιγιαλείας  και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το Σύνδεσμο Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, την Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας (ΙΛΕΑ) και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας.

Με το κοινό να ανταποκρίνεται θετικά, γεμίζοντας το Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης», η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Μαρία Ευθυμίου, πραγματοποίησε εξαιρετική ομιλία με τίτλο «Μεγάλες Τομές στην Ιστορία το 1821». Η καταξιωμένη ιστορικός, μίλησε για τα προεπανασταστικά και επαναστατικά χρόνια, δίνοντας μια συνολική εικόνα για τον αγώνα των Ελλήνων, φωτίζοντας ενδιαφέρουσες πτυχές της ιστορίας.

Με γλαφυρό τρόπο και για παραπάνω από δύο ώρες η κα Ευθυμίου συνεπήρε το κοινό, που είχε κατακλύσει το Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου και έδειξε τον ενθουσιασμό του με το παρατεταμένο χειροκρότημα στο τέλος της ομιλίας.

Ευχάριστη μελωδική παρέμβαση στην εκδήλωση, πραγματοποίησαν η μαθήτρια του Γυμνασίου Διακοπτού και μέλος της παιδικής νεανικής χορωδίας της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., Κωνσταντίνα Κυριακή, συνοδευόμενη στο πιάνο από τη μουσικό Μπέσσυ Νάσση.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Καλογερόπουλος και η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Τσουκαλά. Το παρών έδωσαν επίσης, ο Ανδρέας Φίλιας, εντεταλμένος σύμβουλος/ Βοηθός Περιφερειάρχη για το συντονισμό των εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, ο  Πρωτοσύγκελος Ιωακείμ, η αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κα Ψυχράμη, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Καραΐσκος, η πρόεδρος της ΙΛΕΑ κα Πεντεβή, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Γεωργόπουλος και πλήθος εκπροσώπων φορέων και πολιτών.

Η ιστορική διαδρομή  συνεχίζεται και τον Φεβρουάριο με ομιλητή τον κ. Βερέμη Αθανάσιο, Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Η κοινωνία των επαναστατημένων Ελλήνων»  τη Δευτέρα  24 Φεβρουαρίου 2020  και ώρα 18:30μ.μ,  στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης».

18 Φεβρουαρίου, 2020

Συνεχίζονται τα «Ταξίδια Ιστορίας» από το Δήμο Αιγιαλείας σε  συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α), την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το Σύνδεσμο Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, την Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας (ΙΛΕΑ) και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας. Οι θεματικές εκδηλώσεις – ανοιχτ

ς από τον τουρκικό ζυγό. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και η ουσιαστική εκμάθηση της ιστορίας μέσω μιας άλλης προσέγγισης. Εγκεκριμένοι ομιλητές- ερευνητές  ξεδιπλώνουν το ιστορικό νήμα και  οδηγούν τους παρευρισκόμενους  στα δύσκολα μονοπάτια της ιστορίας.

ά καλέσματα – ιστορικού περιεχομένου, απευθύνονται στους κατοίκους της Αιγιάλειας, εν όψει  του  εορτασμού  της επετείου της επαναστάσεως του  1821, για τα 200 χρόνια της απελευθέρωση

Μετά την πολύ επιτυχημένη ομιλία της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, με τίτλο «Μεγάλες Τομές στην Ιστορία του 1821», η  ιστορική διαδρομή  συνεχίζεται με ομιλητή τον κ. Βερέμη Αθανάσιο, Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Η κοινωνία των επαναστατημένων Ελλήνων»,  τη Δευτέρα  24 Φεβρουαρίου 2020  και ώρα 18:30μ.μ,  στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης». Ο Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Trinity College). Το 1978 ήταν Research Associate του “Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών” (Λονδίνο), το 1983 υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο πανεπιστήμιο Harvard, το 1987 επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Princeton και το 1993-94 επισκέπτης καθηγητής στο St. Antony’s College της Οξφόρδης. Από το 1987 ήταν καθηγητής πολιτικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1988 ως το 1994 υπήρξε Διευθυντής του “Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής” (ΕΛΙΑΜΕΠ) και ως το 2000, Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ. Από το 2001 ως το 2003 ήταν Constantine Karamanlis Professor στο Fletcher School of Law and Diplomacy. Από το 2004-2010 ήταν Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ).

Έχουν εκδοθεί πάνω από 20 τίτλοι έργων του (βιβλία) και πολλαπλός αριθμός άρθρων στα ελληνικά και τα αγγλικά.

20 Φεβρουαρίου, 2020

Σε πολύ θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, συνάντηση αντιπροσωπείας του Δήμου Αιγιαλείας με εκπροσώπους της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», όπου έγινε η εισαγωγική παρουσίαση του συνολικού σχεδιασμού του Δήμου, για το πρόγραμμα εκδηλώσεων του εορτασμού της επετείου του 1821. Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», συνεστήθη με απόφαση του Πρωθυπουργού και την Προεδρία της κας Γιάννας Αγγελοπούλου για να συντονίσει το μεγάλο έργο της απόδοσης τιμής για τα 200 χρόνια σύγχρονης Ελλάδας.

Η αντιπροσωπεία του Δήμου Αιγιαλείας με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο συνοδευόμενο από την πρόεδρο της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Μαρία Τσουκαλά, την εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο κα Μαρία Γιδά και τον πρόεδρο της Επιτροπής «Αιγιάλεια 1821» κ. Ελευθέριο Αγγελόπουλο πρέσβη ε.τ., Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ανέπτυξε ενδελεχώς τις προτεινόμενες δράσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου, στον Γενικό Διευθυντή Λειτουργίας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κ. Αθανάσιο Κανταρτζή και τους συνεργάτες του.

Οι προτάσεις του Δήμου Αιγιαλείας έτυχαν θερμής υποδοχής από τους εκπροσώπους της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», οι οποίοι δεν έκρυψαν την ικανοποίηση τους από την αρτιότητα και την πρωτοτυπία του συνολικού σχεδιασμού, γεγονός που αξίζει να σημειωθεί, μιας και τα μέλη της επιτροπής, έχουν ήδη δεχθεί πλήθος προτάσεων από δήμους και φορείς της χώρας.

Το εξαιρετικό κλίμα που επικράτησε, επισφράγισε ο προγραμματισμός μιας νέας συνάντησης στα μέσα Μαρτίου, ούτως ώστε να εξειδικευτούν οι δράσεις και ο σχεδιασμός και να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για την υποστήριξη τους, από πλευράς της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

25 Φεβρουαρίου, 2020

Οι θεματικές εκδηλώσεις «Ταξίδια Ιστορίας», συνεχίζονται στο πλαίσιο του εορτασμού για την επέτειο των διακοσίων ετών από την επανάσταση του 1821, που διοργανώνονται από το Δήμο Αιγιαλείας  και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το Σύνδεσμο Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, την Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας (ΙΛΕΑ) και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας.

Για ακόμη μια φορά το κοινό αγκάλιασε αυτό το πρωτότυπο εγχείρημα, γεμίζοντας το Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης», όπου ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ Βερέμης Αθανάσιος, εισήγαγε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο το κοινό στην ιστορική ενότητα με θέμα: «Η κοινωνία των επαναστατημένων Ελλήνων».  Ο καταξιωμένος ακαδημ

αϊκός κος Βερέμης, μίλησε για τα επαναστατικά χρόνια, δίνοντας μια συνολική εικόνα τόσο για τον αγώνα των Ελλήνων όσο και των υποκινητών της Επανάστασης, φωτίζοντας ενδιαφέρουσες

πτυχές της ιστορίας.

Με ένα πολύ ιδιαίτερο και περίτεχνο τρόπο  ο  κος Βερέμης κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, καθώς αυτό φάνηκε στο πέρας της ομιλίας του μέσω της θερμής αλληλεπίδρασης που αναπτύχθηκε, με αρκετούς από τους παρευρισκόμενους να του θέτουν ιστορικά ερωτήματα. Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας πλήθος κόσμου απευθύνθηκε για να γνωρίσει τον εξαιρετικό αυτό ομιλητή.

Οι  ιστορικές διαδρομές συνεχίζονται και τον Μάρτιο με δυο ανοιχτά καλέσματα, με πρώτη την ομιλία του κου Βούλγαρη Ιωάννη την Τετάρτη 4 Μάρτιου 2020 με θέμα «182

1-2021: Η παράδοξη νευρικότητα της Ελλάδας» και δεύτερη την ομιλία της κας Αναγνωστοπούλου Αναστασίας τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020 με θέμα «Η Επανάσταση του 1821 – εθνικό ,ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γεγονός» στο Πολιτιστικό κέντρο Αιγίου « Αλέκος Μέγαρης» .

26 Φεβρουαρίου, 2020

Συνεχίζονται τα «Ταξίδια Ιστορίας» από το Δήμο Αιγιαλείας σε  συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α), την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το Σύνδεσμο Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, την Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας (ΙΛΕΑ) και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας. Οι θεματικές εκδηλώσεις – ανοιχτά καλέσματα – ιστορικού περιεχομένου,

απευθύνονται στους κατοίκους της Αιγιάλειας, εν όψει  του  εορτασμού  της επετείου της επαναστάσεως του  1821, για τα 200 χρόνια της απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και η ουσιαστική εκμάθηση της ιστορίας μέσω μιας άλλης προσέγγισης. Εγκεκριμένοι ομιλητές- ερευνητές  ξεδιπλώνουν το ιστορικό νήμα και  οδηγούν τους παρευρισκόμενους  στα δύσκολα μονοπάτια της ιστορίας.

Η  ιστορική διαδρομή  συνεχίζεται με ομιλητή τον κ. Βούλγαρη Ιωάννη, ομότιμο καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, την Τετάρτη 4 Μάρτιου 2020 με θέμα «1821-2021 Η Παράδοξη Νεωτερικότητα της Ελλάδας» στο Πολιτιστικό κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης» στις  18:30.

Το επιστημονικό και ερευνητικό του έργο κινείται στα πεδίο της πολιτικής επιστήμης, της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής και της θεωρίας της παγκοσμιοποίησης. Στα τελευταία χρόνια έχει δημοσιεύσει μεταξύ άλλων τα βιβλία: Ελλάδα: Μια χώρα παραδόξως νεωτερικήΗ μεταπολιτευτική Ελλάδα 1974-2009. Τα δοκίμια και τα άρθρα του επικεντρώνονται στα ζητήματα της δημοκρατίας, του Κράτους και της κοινωνίας των πολιτών, της παγκοσμιοποίησης και της σύγχρονης πολιτικής ανάλυσης. Αρθρογραφεί τακτικά στον Τύπο. Είναι μέλος της εθνικής Επιτροπής Ελλάδα 2021.

5 Μαρτίου, 2020

Οι θεματικές εκδηλώσεις «Ταξίδια Ιστορίας» συνεχίζονται στο πλαίσιο του εορτασμού για την επέτειο των διακοσίων ετών από την επανάσταση του 1821, που διοργανώνονται από το Δήμο Αιγιαλείας  και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το Σύνδεσμο Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, την Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας (ΙΛΕΑ) και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας.

Παρά την δύσκολη χρονική συγκυρία λόγω κορωναϊού, το απόγευμα της Τεταρτης 4 Μαρτίου, αρκετοί πολίτες έδωσαν το παρών  στα Ταξίδια Ιστορίας,  στο Πολιτιστ

ικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης», με ομιλητή τον κ. Βούλγαρη Ιωάννη, ομότιμο καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου. Η θεματική της ομιλίας του : «1821-2021 Η παράδοξη νεωτερικότητα της Ελλάδας».  Ο αξιότιμος κος Βούλγαρης, παρουσίασε  μια κοινωνιολογική προσέγγιση στο κοινό για την περίοδο της επανάστασης φτάνοντας  προοδευτικά  και  στα σημερινά δεδομένα .

Μέσα σε ένα  κλίμα προβληματισμού ο  κος Βούλγαρης συνδιαλέχθηκε  με  αρκετούς από το κοινό  όπου  του  έθεσαν  τόσο κοινωνικά όσο και ιστορικά  ερωτήματα. Μέτα την ολοκλήρωση της ομιλίας, οι παρευρισκόμενοι  απευθύνθηκαν για να γνωρίσουν  τον εξαιρετικό αυτό ομιλητή.

Οι  ιστορικές διαδρομές  συνεχίζονται   με  τα ανοιχτά καλέσματα, με την ομιλία της κας Αναγνωστοπούλου Αναστασίας με θέμα «Η επανάσταση του 1821 –εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γεγονός» στο Πολιτιστικό κέντρο Αιγίου « Αλέκος Μέγαρης» .

25 Μαρτίου, 2020

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821,υπήρξε ένα γεγονός που «τάραξε τα νερά» της εποχής σε όλη την υφήλιο.Προκάλεσε τον θαυμασμό όλων των λαών και των ανακτοβουλίων της Ευρώπης, με τη δυναμική που ανέπτυξε, τη γενναιοψυχία των αγωνιστών, την ανδρεία των πολεμιστών, την αντοχή του ίδιου του 10ετούς πολέμου.

Προκάλεσε παγκόσμια συγκίνησε, που ενεργοποίησε τις ευαισθησίες όλων των τεχνών, ώστε να την αποτυπώσουν ανεξίτηλα στη ζωγραφική, τη λογοτεχνία, την ποίηση, την γλυπτική, τη μικρογραφία..

Και άφησε σε εμάς του νεοέλληνες τη Δόξα και την Ελευθερία, με το ηθικό χρέος να τη θυμούμαστε, να τη γιορτάζουμε, διατηρώντας έτσι ζωντανή τη Συλλογική μνήμη και την Εθνική μας Συνείδηση. Και είμαστε υπερήφανοι γι΄αυτό..

Φέτος ,οι  δραματικές στιγμές που περνάμε δεν επιτρέπουν εορτασμούς…Φέτος δίνουμε μια μάχη, θα την κερδίσουμε!  Και του χρόνου, το 2021, θα γιορτάσουμε τα διακόσια χρόνια από εκείνη την Επανάσταση, αλλά θα γιορτάσουμε δύο ΝΙΚΕΣ !΄Ολοι μαζί ! Γιατί θα έχουμε κερδίσει άλλη μία μάχη, τη μάχη της ΖΩΗΣ!  Αύριο, γιορτή της Παναγίας, ας προσευχηθούμε,να είμαστε όλοι καλά το 2021!

21 Φεβρουαρίου, 2021

Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» έθεσε υπό την αιγίδα της τέσσερις δράσεις του Δήμου Αιγιαλείας και της ΔΗΚΕΠΑ και τις ενέταξε στο εθνικό πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων που συντονίζει, με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 ετών μετά την Επανάσταση του 1821.

Οι δράσεις που έλαβαν την αιγίδα της Επιτροπής είναι:

  • Αιγιάλεια 2021. Από τον Θούριο του Ρήγα στον ταμπουρά του Μακρυγιάννη – Τα «άλλα» όπλα του αγώνα.
  • Αιγιάλεια 2021 – Μουσείο Ψηφιακών Εκθεμάτων για την Επέτειο του 1821.
  • Αιγιάλεια 2021. Παράσταση – Ελπίς πατρίδος
  • Συνέδριο «Πολύπτυχη Βοστίτσα». Διπλωματία, εποχή, μαύρη σταφίδα

Η σχετική απόφαση της Επιτροπής (15/2/2021) είναι ιδιαίτερα τιμητική για τον τόπο μας, υπογραμμίζοντας τον σχεδιασμό και την προετοιμασία που έχουν γίνει για τις εορταστικές δράσεις του Δήμου Αιγιαλείας. Ο στόχος του σχεδιασμού δεν είναι απλά η υλοποίηση εκδηλώσεων εορτασμού αλλά η υλοποίηση δράσεων που θα αφήσουν το αποτύπωμά τους στην περιοχή.

Στη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, 26-30 Ιανουαρίου 1821, φυτεύτηκε ο σπόρος της Επανάστασης. Οφείλουμε να μη χαθεί ο σπόρος εκείνος ο παλιός, ως κόρη οφθαλμού να τον φυλάξουμε.

Δυστυχώς η πανδημία δεν μας επέτρεψε να γιορτάσουμε όπως θα θέλαμε την 200ή επέτειο της Συνέλευσης της Βοστίτσας τον περασμένο Ιανουάριο. Ελπίζουμε όμως στην βελτίωση των συνθηκών και σχεδιάζουμε εκδηλώσεις και δράσεις εντός του εορταστικού έτους 2021, επιδιώκοντας να αναδείξουμε την μεγάλη συνεισφορά της Αιγιάλειας στην Επανάσταση του 1821.

Διότι, ο σπόρος φυτεύτηκε εδώ.

Πιο αναλυτικά, οι δράσεις που έλαβαν την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» έχουν ως εξής:

α) Έκθεση και εκδηλώσεις «Από τον Θούριο του Ρήγα στον ταμπουρά του Μακρυγιάννη – Τα «άλλα» όπλα του αγώνα».

Το δημοτικό τραγούδι, από τον Θούριο του Ρήγα μέχρι τα κλέφτικα τραγούδια, ήταν οι παιάνες που εμψύχωσαν τους Έλληνες στον αγώνα τους. Τα παραδοσιακά μουσικά όργανα ήταν τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, δίνοντας το χαρακτηριστικό ηχόχρωμα και ύφος στην εθνική μας μουσική. Ακόμα και σήμερα, στη διάρκεια των χρόνων, συνεχίζουν να δίνουν και στην έντεχνη δημιουργία την εθνική μουσική ταυτότητα.

Με αφορμή την επέτειο απελευθέρωσης του έθνους οργανώνουμε μια Έκθεση παραδοσιακών μουσικών οργάνων και παράλληλες ενημερωτικές, εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις, με σκοπό την ανάδειξη της προσφοράς αυτής της μουσικής στην Επανάσταση και της ιδιότητάς της ως βασικού συστατικού της διαχρονικής μας πολιτιστικής υπόστασης ως Έθνους στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Θα εκτεθούν παραδοσιακά όργανα απ’ όλη την Ελλάδα που θα διατεθούν από τη συλλογή του Μουσικού Εργαστηρίου Αιγίου και από ιδιωτικές συλλογές.

Στη διάρκεια της χρονιάς και παράλληλα με την έκθεση θα υλοποιηθούν εργαστήρια μουσικής, σεμινάρια και διαλέξεις (οργανογνωσία και ιστορία οργάνων, οργανοποιία, συντήρηση μουσικών οργάνων), εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα για παιδιά και συναυλίες από δεξιοτέχνες μουσικούς.

β) Μουσείο Ψηφιακών Εκθεμάτων για την Επέτειο του 1821.

Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας ήταν η συνάντηση που έγινε από τους Φιλικούς της Πελοποννήσου στο Αίγιο (Βοστίτσα), 26-31 Ιανουαρίου του 1821, με σκοπό την οργάνωση και τον προσδιορισμό του χρόνου εκδήλωσης της Επανάστασης. Συμμετείχαν ο Παπαφλέσσας, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, προεστοί, αρχιερείς και καπεταναίοι της Πελοποννήσου. Στις 20/12/2017 υπογράφηκε Διάταγμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με το οποίο καθιερώθηκε η 26η Ιανουαρίου ως τοπική εθνική γιορτή και επίσημη αργία.

Το συγκεκριμένο έργο αφορά στη δημιουργία ενός σύγχρονου και καινοτόμου μουσείου με θέμα την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας με συμβατικά αλλά και ψηφιακά εκθέματα. Η θεματική του Μουσείου θα διαιρείται σε 3 βασικές κατηγορίες/αίθουσες: α) Ιστορική ψηφιακή αφήγηση της εποχής (βασικό ιστορικό πλαίσιο), β) Το Αίγιο την εποχή της Επανάστασης και γ) Μυστική Συνέλευση Βοστίτσας.

Στα συμβατικά εκθέματα θα υπάρχουν απεικονίσεις, τρισδιάστατες κατασκευές και πίνακες ζωγραφικής που θα αναπαριστούν ιστορικά πρόσωπα που συμμετείχαν στη Συνέλευση καθώς και αναπαραστάσεις χαρακτηριστικών στιγμιότυπων της Συνέλευσης. Στην ψηφιακή παρουσίαση των ιστορικών προσώπων και γεγονότων θα αξιοποιηθούν τεχνολογικές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας (τεχνολογίες 3D-animation, augmented reality-AR). Κάθε έκθεμα θα διαθέτει ειδική σήμανση με τα βασικά του στοιχεία. Όταν αυτή σκαναριστεί (κινητό, tablet ή ειδικός σκάνερ εκθεμάτων), θα εκκινά η εφαρμογή της επαυξημένης πραγματικότητας εμφανίζοντας στην αντίστοιχη οθόνη τον ήρωα ή το στιγμιότυπο της Συνέλευσης σε 3D μορφή. Με τεχνολογία animation θα αρχίζει η «αυτο-παρουσίαση» του ήρωα ή η εξιστόρηση του συγκεκριμένου γεγονότος. Θα «ζωντανεύει» δηλαδή ο ήρωας σε τρισδιάστατη μορφή, θα κινείται και θα μιλά…

Το μουσείο, εκτός από φυσική και εικονική/ ψηφιακή οντότητα, θα διαθέτει ιστότοπο και εφαρμογή κινητών συσκευών για διαδικτυακή περιήγηση.

γ) Παράσταση – Ελπίς πατρίδος

(Ο τίτλος από το ομώνυμο ποίημα του Ανδρέα Κάλβου).

Με αφετηρία τη Συνέλευση της Βοστίτσας στο Αίγιο, την πρώτη ενωτική προσπάθεια του έθνους, δημιουργούμε μία μουσικοθεατρική παράσταση πάνω σε κείμενα εμβληματικών προσωπικοτήτων της νεότερης ελληνικής ιστορίας, με στόχο να παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις.

Ξεδιπλώνουμε το τρίπτυχο Ενότητα, Αγώνας, Θυσία, μέσα από μια σύνθετη καλλιτεχνική δημιουργία με θέατρο και μουσική. Ποιητικά και πεζά κείμενα εναλλάσσονται με μουσική και τραγούδια και συνδέονται μεταξύ τους δημιουργώντας έναν ενιαίο θεατρικό διάλογο που διατρέχει τη νεότερη ελληνική ιστορία παρακολουθώντας τις υψηλές ιδέες για ελευθερία από την αρχική τους προεπαναστατική σπίθα στο αποκορύφωμά τους στην ελληνική επανάσταση και την πορεία τους στις μετέπειτα κρίσιμες ιστορικές στιγμές. Κείμενα σπουδαίων πολιτικών, αγωνιστών, διανοούμενων, μελοποιημένη ποίηση σημαντικών ποιητών, δημοτικά τραγούδια αλλά και κείμενα-μαρτυρίες αγωνιστών και απλών ανθρώπων αναπτύσσουν μια σπονδυλωτή παράσταση όπου οι χαρακτήρες και ο λόγος τους αποκτούν διαχρονική σημασία, ηχώντας ως σημερινό σάλπισμα ενότητας και εθνικής ομοψυχίας.

Η παράσταση είναι σύνθετη με θέατρο και μουσική. Θα βασίζεται σε καταγεγραμμένα κείμενα, όμως ως σύνθεση, δομή και πλοκή θα αποτελεί μια πρωτότυπη δημιουργία κειμενικά και μουσικά, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται μελλοντικά για καλλιτεχνικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Συμμετέχουν 8 μουσικοί, 3 ερμηνευτές, 7 επαγγελματίες ηθοποιοί καθώς και επιλεγμένοι ερασιτέχνες ηθοποιοί και χορευτές πολιτιστικών συλλόγων της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας.

δ) Συνέδριο «Πολύπτυχη Βοστίτσα». Διπλωματία, εποχή, μαύρη σταφίδα

Με αφορμή την επέτειο των 200 ετών της Συνέλευσης της Βοστίτσας διοργανώνουμε διεθνές συνέδριο με συμμετοχή επιστημόνων και προσωπικοτήτων διαφόρων τομέων, οι οποίοι θα παρουσιάσουν και θα αναλύσουν την κατάσταση της εποχής, τη φανερή και μυστική διπλωματία, το πώς φτάσαμε στη Συνέλευση της Βοστίτσας, τι διημείφθη και τι επιπτώσεις είχε αυτή στην έναρξη και την εξέλιξη της Επανάστασης.

Ιδιαίτερο βάρος στη θεματολογία του συνεδρίου θα έχει η συμβολή της μαύρης σταφίδας, του εξαιρετικού αυτού προϊόντος της Αιγιαλείας, στην εξέγερση, στη δημιουργία του νέου ελληνικού Κράτους και την εξέλιξή του κατά τον 19ο αιώνα.

Εκ των σκοπών του συνεδρίου είναι η δημιουργία πρωτότυπου υλικού. Ήδη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του συνεδρίου, πραγματοποιείται έρευνα και μελέτη περί της σχέσης μαύρης σταφίδας και επανάστασης, τα δε αποτελέσματα της εργασίας θα αποτελέσουν μια έκδοση η οποία θα παρουσιαστεί στο συνέδριο.

Η θεματολογία του συνεδρίου έχει διαμορφωθεί από την ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και τον φορέα ΠΡΙΜΑΡΟΛΙΑ ΑΜΚΕ ως εξής:

Α. ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ | Η πορεία του Γένους προς την ελευθερία: Η Συνέλευση της Βοστίτσας και η στάση των ξένων δυνάμεων απέναντι στην Επανάσταση. | Διεθνές διπλωματικό περιβάλλον παραμονές έκρηξης της Επανάστασης. | Ο ρόλος της Φιλικής Εταιρείας, η δράση της εκτός συνόρων – Μυστική Διπλωματία και επικοινωνία των εμπολέμων. | Φιλελληνισμός και Επανάσταση

Β. ΕΠΟΧΗ | Συνθήκες εποχής, κοινωνικοοικονομική κατάσταση. | Η ματιά των περιηγητών (Πουκεβίλ κ.ά.) | Προσωπογραφία αγωνιστών της Επανάστασης

Γ. ΜΑΥΡΗ ΣΤΑΦΙΔΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ | Συνεισφορά των εσόδων της μαύρης σταφίδας στον Αγώνα και στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος του 19ου  αιώνα.

Εκδηλώσεις 26ης Ιανουαρίου 1821

24 Ιανουαρίου, 2014

Η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας (ΙΛΕΑ) σε συνεργασία με το Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου και υπό την αιγίδα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας, παρουσιάζουν επετειακή εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος του Παπαφλέσσα στη Συνέλευση της Βοστίτσας», τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου στις 6.30 το απόγευμα, στο χώρο του Δημοτικού Λαογραφικού Μουσείου Αιγίου (Δεσποτοπούλων 2).

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 193 χρόνων από τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας (26-30 Ιανουαρίου 1821). Κεντρικοί ομιλητές θα είναι η πρόεδρος της ΙΛΕΑ κα Βάνα Μπεντεβή και ο πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κ. Κωνσταντίνος Κλάγκος.

28 Ιανουαρίου, 2014

Με αξιοσημείωτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου, η επετειακή εκδήλωση με θέμα “Ο ρόλος του Παπαφλέσσα στη Συνέλευση της Βοστίτσας” που οργανώθηκε από την Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας (ΙΛΕΑ) σε συνεργασία με το Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου και υπό την αιγίδα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 193 χρόνων από τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας (26-30 Ιανουαρίου 1821), που σηματοδότησε την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα του ελληνισμού από τον Οθωμανικό ζυγό.

Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος της ΙΛΕΑ κα Βάνα Μπεντεβή, που παρουσίασε ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία για τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, καθώς και πηγές από μελέτες της για τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, απαντώντας παράλληλα σε ερωτήματα του κοινού και σχολιάζοντας τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις που ακούστηκαν.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κ. Κωνσταντίνος Κλάγκος, παρουσίασε αποσπάσματα από τη μελέτη του για τον Γρηγόριο Δικαίο ή Παπαφλέσσα, που θα ολοκληρωθεί ως ανακοίνωση σε συνέδριο για τη Συνέλευση της Βοστίτσας, που προγραμματίζεται για το μέλλον σε συνδιοργάνωση της ΙΛΕΑ και της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Ο κ. Κλάγκος στάθηκε στη φλογερή προσωπικότητα και ιδιοσυγκρασία του Παπαφλέσσα, που συνδύαζε τα μεγαλύτερα προτερήματα και τα μεγαλύτερα ελαττώματα.Έκανε εντύπωση μάλιστα η αναφορά του Σπυρίδωνος Τρικούπη, ο οποίος έγραψε για τον Παπαφλέσσα ότι “ήτο ανήρ έχων όλα τα ελαττώματα και όλα τα προτερήματα του κρατίστου συνομώτου, το πλανάσθαι και πλανάν, το τολμάν και θνήσκειν”. Όπως τονίστηκε, ο Παπαφλέσσας μπορεί να μην κατάφερε επακριβώς ό,τι παρουσίασε ως σχέδιο στη συνέλευση της Βοστίτσας, ωστόσο αναμφισβήτητα “έσπρωξε” τα πράγματα προς την Επανάσταση.

Σημειώνεται πως, σε τοποθέτηση του Δημάρχου Αιγιαλείας κ. Στάθη Θεοδωρακόπουλου που ήταν παρών, μετά από σχετική πρόταση της κας Μπεντεβή, πως πρέπει να καθιερωθεί ο εορτασμός της Συνέλευσης της Βοστίτσας κάθε χρόνο, συμφώνησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση με το κοινό. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος, ο πρώην αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος κ. Θανάσης Παναγόπουλος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου κ. Γιάννης Θεοφανόπουλος, ο υποψήφιος δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος κ.α.

23 Ιανουαρίου, 2019

Η ιστορική ταινία «Η Πολιορκία» θα κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου στις 21:30, στο δημοτικό κινηματογράφο «Απόλλων» με  επετειακή προβολή, ενταγμένη στο πνεύμα του εορτασμού της μυστικής συνέλευσης της Βοστίτσας.

Η «Πολιορκία», είναι η δεύτερη κατά σειρά ιστορική ταινία μεγάλου μήκους της Aratos Films, μετά την «Έξοδο 1826».  Η «Πολιορκία», βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και

δη στο ιστορικό γεγονός της μάχης της Μονής Δοβρά στη Βέροια,  το Μάρτιο του 1822. Η ιστορία όμως επαναλαμβάνεται. Δύο αξιωματικοί του Ελληνικού στρατού στο οχυρό Ρούπελ, το Μάρτιο του 1941, έχουν να αντιμετωπίσουν τις ίδιες προκλήσεις λίγες μέρες πριν την επίθεση των Γερμανών.

Λίγα λόγια για το έργο: Μέσα στο πολεμικό – εχθρικό κλίμα της εποχής δύο οικογένειες συναντώνται σε ένα μοναστήρι προκειμένου να γίνει με μυστικότητα ένας γάμος. Αυτό όμως δεν περνάει απαρατήρητο. Μια προδοσία θα οδηγήσει έξω από το μοναστήρι χιλιάδες τούρκους στρατιώτες. Ο ηγούμενος της μονής, οι μοναχοί και τα μέλη των δύο οικογενειών, πιάνουν στα χέρια τα όπλα και η Πολιορκία ξεκινά. Μαζί της αρχίζουν επίσης, ένας αγώνας επιβίωσης κι ένας κύκλος αποκαλύψεων. Η ιστορία ξεδιπλώνεται στη μεγάλη οθόνη, μέσα από την συζήτηση 2 αξιωματικών του ελληνικού στρατού, στο οχυρό Ρούπελ, τον Μάρτιο του 1941.

Η «Πολιορκία», αποτελεί μέρος της τριλογίας της Aratos Films για το 1821. Υπενθυμίζουμε ότι η πολυσυζητημένη «Έξοδος 1826» του Βασίλη Τσικάρα, ήταν η πρώτη. Αποτέλεσε δε, την πρώτη ταινία με θέμα το 1821 μετά από 46 ολόκληρα χρόνια («Παπαφλέσσας», 1971).

Το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής χαρακτήρισαν την ταινία «υψηλής ποιότητας», στο κομμάτι της ιστορικής, πολιτιστικής και εκπαιδευτικής αρτιότητας.

Προπώληση εισιτήριων 6 ευρώ στον δημοτικό κινηματογράφο «Απόλλων» και στο περίπτερο Ζόμπου στην τρίγωνη πλατεία Αιγίου.

23 Ιανουαρίου, 2019

Με μία σειρά δράσεων για τον εορτασμό της 2ης επετείου για τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας από το Πολιτιστικό Σωματείο Άρατος που τελεί υπό την Αιγίδα του δήμου Αιγιαλείας και της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., έρχεται το τριήμερο 24-27 Ιανουαρίου. Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής στο δελτίο τύπου από τον «Άρατο»:

Το Παράρτημα ιστορικού κινηματογράφου  Ν.Ελλάδας του ΑΡΑΤΟΥ  έχοντας   σκοπό την απεικόνιση , την ψηφιοποίηση και την πρώθηση της Ελληνικής Ιστορίας διοργανώνει εκδηλώσεις  από τις 24 έως τις  27 Ιανουαρίου για την μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας  υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγιάλειας  και της ΔΗΚΕΠΑ που  σχετίζονται με την έννοια της αναβίωσης της Ελληνικής Επανάστασης, συμβάλλοντας στο πρόγραμμα εορτασμών  του Δήμου μας.

Ως φορέας ιστορικού κινηματογράφου και μάλιστα ο μοναδικός ειδικευμένος σήμερα στην χώρα με υποστήριξη  του έργου μας από την Γενικής Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού ,του ΙΕΠ ,της περιφέρειας Κ.Μακεδονίας κ.ά. , πιστεύουμε στην δύναμη της εικόνας ως υψίστου μέσου μετάδοσης και έτσι κάθε απεικόνιση της ιστορίας, είτε οπτικοακουστική είτε φωτογραφική εμπίμπτει στα πλαίσια της προώθησής  μας, και εφόσον τηρεί προδιαγραφές υψηλού επιπέδου την στηρίζουμε και την προωθούμε στους συνδημότες μας.

Έτσι ,διοργανώνουμε στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου μία πρωτότυπη φωτογραφική έκθεση που αποτυπώνει την αναβίωση της Ελληνικής ιστορίας  με τη συμμετοχή διακεκριμένων  φωτογράφων  , έχοντας ως μοντέλα τα μέλη των συλλόγων ιστορικής αναβίωσης, πολλά εκ των οποίων συμμετέχουν  ως ηθοποιοί και κομπάρσοι στις παραγωγές μας .

Το εντυπωσιακό θα είναι ότι οι εικονιζόμενοι θα βρίσκονται στις εκδηλώσεις με την φορεσιά και τον οπλισμό τους και έτσι οι επισκέπτες θα τους απολαύσουν και με την φυσική τους παρουσία ,  μαζί με την έκθεση αρμάτων και φορεσιάς από το 1650 έως το 1850, από την ιδιωτική συλλογή κου Σπύρου Κατσίρα

Οι φιλοξενούμενοι φωτογράφοι θα είναι :Δημήτρης Παγιάντζας (Locolime) φωτογράφος των γυρισμάτων της ταινίας με το έργο του «ΕΧΟDUS1826»,υπεύθυνος διδάσκων στα φωτογραφικά σεμινάρια του ΑΡΑΤΟΥ στην Θεσσαλονίκη. Νίκος Σιάμος επαγγελματίας από Μεσολόγγι , μέλος της φωτογραφικής κοινότητας PWS , με το μοναδικό του λεύκωμα για την έξοδο του Μεσολογγίου «ΕΞΟΔΟΣ» , που απέσπασε  απανωτά βραβεία τόσο στην Ελλάδα,όσο και στο εξωτερικό , 1ο βραβείο   του PWS ,1o βραβείο  MPI CANADA  και βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό της WPPI στο LAS VEGAS

Παρόμοια  συνδυαστική έκθεση για την ιστορική αναβίωση δεν έχει ξαναγίνει πανελλαδικά .

ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ 1872 ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ ΗΤΑΝ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΕΝΕΠΝΕΥΣΕ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΜΑΤΩΝ ! ΓΙΑΤΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ ΕΧΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΩΣ ΘΕΜΑ ΕΝΑΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ στην ιστορία του Αιγίου, που τραβήχτηκε σε αυτή την πόλη… [σύμφωνα  με  έρευνα του Φάνη Ζουρόπουλου

Και έχει παραχωρηθεί στο αρχείο του Βήματος  της Αιγιάλειας

(φωτογραφία 4b)

 

Σκοπός της έκθεσης είναι να γνωρίσει στο ευρύ κοινό την ιδέα της πιστής ενδυμασίας και οπλισμού των αναβιωτών που ξοδεύουν μία περιουσία πολλές φορές για να μεταφέρουν στον θεατή την ακριβή εικόνα της εποχής που αναπαριστούν , αλλά και να εμφυσήσει σε νέους υποψηφίους την ανάγκη να ζήσουν και αυτοί μία όμοια εμπειρία εντασσόμενοι στους τοπικούς συλλόγους , ώστε άρτια στελεχωμένοι το 2021 να κορυφώσουμε τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης με βιωματικό οπτικοακουστικό τρόπο , ο οποίος μόνο ,πετυχαίνει την ύψιστη μεταδοτικότητα και συγκινησιακό φόρτο στον θεατή .

Η έκθεση θα λειτουργήσει : Πέμπτη  10-2 και 6-9.30 ,Παρασκευή 10-2 και 8.30 με τα εγαίνια εως τις 9.30 ,Σάββατο 5.30 – 7.30 ,Κυριακή 11.30 -2 και 6-8.30

Επιπλέον ,σημαντικό γεγονός που θα ανεβάσει και τον πήχυ, είναι η καθιέρωση από φέτος  βραδυνής πομπής μνήμης της συγκέντρωσης των συνέδρων στο Αίγιο ,που στην μυστική τους Συνέλευση αποφάσισαν την έναρξη της Επανάστασης , μία τεράστια επαναστατική απόφαση για τον ξεσηκωμό και την Ελευθερία του Έθνους .

Την οργάνωση και τον συντονισμό της πομπής έχει αναλάβει ο αδελφός  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑ 1821 ,ανοίγοντας μάλιστα την πομπή προπορευόμενοι βαστώντας ακριβές αντίγραφο παράστασης της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας όπως αυτή υπάρχει σε τοιχογραφία στην Ανακτορική Αίθουσα των Τροπαίων της Βουλής και θα παραχωρηθεί από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου.

Ο τίτλος της πομπής επινοήθηκε από κοινού με τον νεοσύστατο σύλλογο ιστορικής αναβίωσης με απώτερο σκοπό να μείνει σε χρήση από φέτος και στο εξής και θα έχει το όνομα “ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΞΗ ΤOY ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ”, έτσι ώστε να υποννοεί και την σύναξη των συνέδρων τις μέρες του Ιανουαρίου του 1821 στη Βοστίτσα , αλλά και την σύναξη των καλεσμένων συλλόγων αναβιωτών που κάθε χρόνο  πλέον θα τελούν εκτός από την πρωϊνή παρέλαση και μία πιο ιδιαίτερη και πιο εκλεκτική πομπή το βράδυ της παραμονής προς τιμήν της ιστορικής μας επετείου , με πιο αμιγή αναβιωτικό χαρακτήρα.

Με πρωτοβουλία του ο Άρατος για την πρώτη χρονιά της «ΣΥΝΑΞΗΣ ΤΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ» , θέλοντας να δημιουργήσει έναν έντονο συναισθηματικό τόνο , αλλά και να φέρει υπό κάποια έννοια τις ψυχές των πρωταγωνιστών της επανάστασης ανάμεσά μας , ανέλαβε μία σημαντική πρόσκληση προς τον πατριωτικό Όμιλο Απογόνων των αγωνιστών του 1821 , για να λιτανεύσουμε  στην πομπή τα άρματα κάποιων αγωνιστών που σχετίστηκαν με το Αίγιο ,γιατί ως γνωστό , όταν πομπεύεται ο γνήσιος οπλισμός των ηρώων που μπορεί με αυτά να πολέμησαν για την δική μας ελευθερία , είναι σαν να τους ζούμε εκείνες τις ιερές στιγμές τιμής και να τους έχουμε ανάμεσά μας..

Στην πρόσκληση αυτή με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκαν τόσο ο πρ.υπουργός κος  Α.Ζαϊμης , και ο κος Αντώνης Πετμεζάς γραμματέας του Ομίλου  και έτσι θα έχουμε επικεφαλής ,ανοίγοντας την πομπή ένα ειδικό άγημα που μετά την φιλαρμονική Αιγίου και σειρά πολεμικών σημαιών , θα περιφέρει  τα άρματα ενός εκ των κυρίων συνέδρων της Συνέλευσης και ενός πρωταγωνιστή που εφάρμοσε τις αποφάσεις της για Επανάσταση δηλαδή τα άρματα του Ανδρέα Ζαϊμη και του Στρατηγού  και πρωτεργάτη της Ελληνικής Επανάστασης Βασιλείου Πετμεζά .

Τα κουμπούρια, τα γιαταγάνια και το καρυοφίλι των αγωνιστών θα βαστούν ένστολα μέλη μας με στρατιωτικές τιμές σε κόκκινα μαξιλάρια.Ανάμεσά τους  καλεσμένοι μας ο 17χρονος απόγονος Γκολφίνος Πετμεζάς αλλά και για πρώτη φορά φίλοι Μανιάτες από Αρεόπολη ,όπως ο Γιώργος Δημακόγιαννης , των εκδόσεων ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΜΑΝΗ .

Η παράδοση των αρμάτων θα γίνει τελετουργικά μπροστά στην είσοδο του Παναγιωτοπουλέικου τις 7 το βράδυ και αμέσως μετά  θα ξεκινήσει η νυχτερινή  πομπή με τη συμετοχή των  συλλόγων αρματωμένων που βα έρθουν για πρώτη φορά με μέριμνα και φιλοξενία τους από τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ ΒΟΣΤΟΤΣΑ 1821 ,  αλλά και των  χορευτικών συλλόγων του Αιγίου , η οποία γίνεται σε ιστορικές πόλεις και έχει συγκινητικό και πανηγυρικό χαρακτήρα.

Η πομπή θα κατέλθει την  Μητροπόλως και  δεξιά στον ιστορικό πεζόδρομο της Α.Λόντου,το Δημαρχείο και την Ανάπλαση για τιμές ,όπου ήταν το σπίτι του Α.Λόντου και ένα σημείο της συνέλευσης  ,έπειτα στην Τρίγωνη , με κατάληξη από την Κλ.Οικονόμου στην πλατεία Αγ.Λαύρας με χορούς και κλέφτικα τραγούδια από τα χορευτικά της πόλης μας  και άνοδο της Μητροπόλεως  και επιστροφή στο Αρχοντικό και εγκαίνια των εκθέσεων  γύρω στις 8.30 μ.μ. από τον Δήμαρχο Αιγιάλειας κο Αθανάσιο Παναγόπουλο και παρουσίαση των εκθετών και φωτογράφων.

Σε συνδιοργάνωση  με την ιστορική οικογένεια Πετιμεζά , και τον Πατριωτικό Όμιλο Απογόνων Αγωνιστών 1821 και ιστορικών Γενών θα ακολουθήσει  σύντομη τιμητική εκδήλωση  για τον στρατηγό Βασίλειο Πετιμεζά με ομιλητή τον πρόεδρο του ομίλου κο Κ.Πλαπούτα ,έτσι ώστε να κατανοήσουν οι Αιγιαλείς ότι το παλιό ένδοξο Αίγιο φιλοξενούσε ως μέρος της καθημερινότητάς του τις πιο σημαντικές μορφές του Αγώνα του 1821 , που μάλιστα κάποιες φορές εδώ ζούσαν , εδώ τιμήθηκαν ιδιαίτερα  και αποτελούν καμάρι του τόπου μας και μέρος της πρωταγωνιστικής του ιστορικής ταυτότητας .

Αλλά και να προβληθεί  η αδιάρρηκτη σχέση και συνεργασία των αγωνιστών των δύο επαρχιών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων , ως ενιαίο επαναστατικό σύνολο, που από τον ιστορικό αυτό τόπο οδηγεί τις εξελίξεις κατεντολήν του αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας Αλεξάνδρου Υψηλάντη προς την Απελευθέρωση όλου του Γένους.

Χωρίς απόφαση στη Βοστίτσα για Επανάσταση δεν θα υπήρχε ορκομωσία και ξεσηκωμός στην Αγία Λαύρα. Οι πρώτοι επαναστάτες στα Καλαβρυτα δεν κάνουν κάτι άλλο παρά να εφαρμόσουν στην συμφωνημένη ημερομηνία την απόφαση

«Ο Βασίλειος Πετμεζάς ήταν ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας και πρωτεργάτης της επανάστασης του 1821, αγωνιστής, στρατηγός και πολιτικός.Στις 22 Μαρτίου 1821 στη Μονή της Αγίας Λαύρας,όταν υψώθηκε η σημαία της επανάστασης ο Βασίλης Πετμεζάς τράβηξε την πιστόλα του την άδειασε στον αέρα ζητωκραυγάζοντας Ελευθερία  ή θάνατος.Γεννήθηκε στα Σουδενά (Κάτω Λουσοί) της περιοχής Καλαβρύτων το 1786 και πέθανε στο Αίγιο και το σπίτι του ήταν στην διασταύρωση Μελετοπούλων και 1ης Μάη, [στα Ψηλαλώνια], που σήμερα είναι πολυκατοικία.Η κόρη του Πετμεζά Αικατερίνη είχε παντρευτεί τον πατριάρχη της οικογένειας Παναγιωτόπουλου Σωτήρη. Κατά πάσα πιθανότητα η οικογένεια έφερε φωτογράφο από την Αθήνα για να απαθανατίσει την σορό.

Προωθούμε  σε συνεργασία με την Οικογένεια Πετμεζά την ιδέα ανέγερσης προτομής του στρατηγού Πετμεζά στο πάρκο ιδανικά στα Ψηλά Αλώνια , πλησίον της  πάλαι ποτέ οικίας του.

Ο Πετμεζάς αγαπήθηκε από τον λαό γιατί ποτέ δεν δέχτηκε να λάβει μέρος σε εμφύλιες συγκρούσεις. Πέθανε στο Αίγιο στις 22 Νοεμβρίου του 1872 σε ηλικία 86 ετών. Σε ένδειξη πένθους έκλεισαν αμέσως τα μαγαζιά και μαυροφορέθηκαν τα σπίτια στο Αίγιο και σε ολόκληρο τον Μωριά. Η Ελλάδα κήδευε τον τελευταίο στη ζωή και πρώτο στη δόξα στρατηγό της.Προσκύνημα έγινε ο νεκρός και το σπίτι του, στην κηδεία του προπορεύονταν Μητροπολίτες και Επίσκοποι με 117 κληρικούς και τα Ηγουμενοσυμβούλια Μονών με καλόγερους κρατώντας το λάβαρο της Αγίας Λαύρας. Ακολουθούσαν τα άρματα του στρατηγού και σε μελανό βελούδινο προσκέφαλο τα παράσημα του και ” εν χρυσοτεύκτω λάρνακι και ολοχρύσω στολή και πανοπλία “ ο Μεγάλος νεκρός.

Θα ακολουθήσει συναπάντημα περίπου στις 9.30 το βράδυ  με κλέφτικο γλέντι και τσιμπούσι με ψητά και άφθονο κρασί για όλους  τους ένστολους  αρματωμένους αναβιωτές και τους συλλόγους  με το παραδοσιακό συγκρότητημα και τους χορευτές του Λαογραφικού Συλλόγου ΜΩΡΑΙΤΕΣ ΕΝ ΧΟΡΩ και τον εξαιρετικό Γιώργο Δαλιάνη στο κλαρίνο  στον πεζόδρομο και τον εξωτερικό χώρο του VOSTIZZA PSITOCAFE στον εμβληματικό πύργο των ψηλών Αλωνίων του Αιγίου , μία πρόσκληση του Άρατου και με κοπή της βασιλόπιτας για το 2019.

Ηλίας Περγαντής, ανερχόμενο αστέρι στον χώρο της φωτογράφησης των αναβιωτικών ομάδων σε όλη την Ελλάδα και σε διάφορες εποχές της Ιστορίας , πρόεδρος της λέσχης φωτογραφίας Σπάρτης με την συλλογή του « ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ».

Τελειώνοντας νιώθουμε την ανάγκη για ένα μεγάλο ευχαριστήριο για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε  προσωπικά και φέτος ο Δήμαρχος  κος Αθ.Παναγόπουλος αλλά και η πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ κα Μαρία Παπαχριστοπούλου  που  έθεσαν τις εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγιάλειας, ενσωματώνοντάς τις στο επίσημο πρόγραμμα δίνοντας την ευκαιρία να πραγματοποιηθούν δρώμενα που δεν θα ζούσαν ποτέ οι συμπολίτες και δεν θα μπορούσαν να ελκύσουν στον ίδιο βαθμό τα φώτα της δημοσιότητας   ,αν οι άρχοντες του τόπου μας  δεν έδιναν προσοχή στις συμβουλές και παρατηρήσεις μας τόσο του Άρατου ως εξειδικευμένου φορέα στην ψηφιοποίηση της Ελληνικής Ιστορίας όσο και του αδελφού  υπερδραστήριου τοπικού  Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης Βοστίτσα 1821 που με δικά του έξοδα και πολύ κόπο κατάφερε να προσκαλέσει πάνω από δέκα συλλόγους από όλη την Ελλάδα και να αναλάβει σίτιση και φιλοξενία.

Αλλά και την σημαντική υποστήριξη δεκάδων επαγγελματιών της πόλης με κυριότερους τον μέγα χορηγό LASER DERMA MED , την αρτοποιεία ΚΑΤΣΙΚΑΛΗΣ, το MOBILE τηλεφωνία και το PARADA CAFÉ , καθώς και την ΜΕΤCON KΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ και τα ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.

4 Δεκεμβρίου 2019

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ (ΙΛΕΑ) και η ΔΗ.Κ.ΕΠ.ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ, στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, διοργανώνουν εκδήλωση υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγιάλειας, με θέμα τη «Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας» (26-30 Ιαν. 1821).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7/ 12 / 2019, ώρα 12:00 το μεσημέρι, στην αίθουσα «Χαρίλαος Τρικούπης» (Παλαιά Βουλή) του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (Σταδίου 13, Αθήνα), με κεντρικό ομιλητή  τον Δρ. της Κοινωνιολογίας της Ιστορίας, Οθωμανικής περιόδου κ. Δημήτριο Σταθακόπουλο. Τα μέλη (και όποιος επιθυμεί) θα παρακολουθήσουμε τη σημαντική για τον τόπο μας αυτή εκδήλωση.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ       ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ της Βοστίτσας(26-30 Ιανουαρίου 1821) υπήρξε σπουδαίο ιστορικό γεγονός, που δρομολόγησε τις εξελίξεις για την έναρξη του Ιερού μας Αγώνα το 1821. Η εκδήλωσή μας περιλαμβάνει:

1) Εισαγωγική ομιλία από την  ιστορικό και πρόεδρο της ΙΛΕΑ κ. Βάνα Μπεντεβή, με θέμα:

«Οι διεργασίες που προετοίμασαν τη Συνέλευση της Βοστίτσας, η σύνθεσή της  και η καθιέρωση της 26ης Ιανουαρίου ως Δημόσιας Εορτής, ιστορικού χαρακτήρα»

 2) Κεντρική ομιλία από τον  Dr. της Κοινωνιολογίας της Ιστορίας, Οθωμανικής περιόδου

κ. Δημήτριο  Σταθακόπουλο, με θέμα:

«Η Συνέλευση της Βοστίτσας ως συνδετικό γεγονός της προεπαναστατικής

 και επαναστατικής περιόδου του 1821 – το νόημα της διαλεκτικής ως δομικό

 στοιχείο υλοποίησης της απόφασης έναρξης του Αγώνα»

 3) Ερωτήσεις – Συζήτηση.

9 Δεκεμβρίου, 2019

Μοναδικές στιγμές συγκίνησης και ενθουσιασμού έζησαν, όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση της ΙΛΕΑ και της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθήνας, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, το περασμένο Σάββατο. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν « Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας». Οι ομιλητές κάλυψαν όλες σχεδόν τις πτυχές του σπουδαίου αυτού ιστορικού γεγονότος με ενάργεια και αμεσότητα προς το ακροατήριο. Η πρόεδρος της ΙΛΕΑ κ. Βάνα Μπεντεβή στην εισαγωγική της ομιλία, αναφέρθηκε στις διεργασίες που προετοίμασαν τη Συνέλευση, τόσο στον ελλαδικό χώρο, όσο και στο εξωτερικό, αναφέρθηκε στη σύνθεσή της, που τόνισε, ότι ήταν ευρεία και αντιπροσωπευτική, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον αγώνα που έκανε η ίδια και η ΙΛΕΑ, ώστε να αναγνωριστεί επισήμως-με Προεδρικό Διάταγμα- το γεγονός ως «δημόσια εορτή» με αργία.
Ο δε κεντρικός ομιλητής κ. Δ. Σταθακόπουλος, μίλησε κυρίως για τη σημασία της Συνέλευσης, την πολιτική αλλά και την στρατιωτική, ενώ τη συνέδεσε και με την σημερινή δύσκολη «συγκυρία» και επικαιρότητα, κάνοντας εκτενή αναφορά και στα «ελληνοτουρκικά» σήμερα… Ο κ. Σταθακόπουλος, βαθύς γνώστης της επαναστατικής περιόδου του 1821-καθώς είναι διδάκτωρ της Κοινωνιολογίας της Ιστορίας, Οθωμανικής περιόδου, καθήλωσε και ενθουσίασε το κοινό με τις γνώσεις του και την ευφράδειά του-που ήταν όντως-εκλεκτό -και καταχειροκροτήθηκε..
Στην εκδήλωση παρέστησαν αρκετοί επίσημοι, αιρετοί, πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων, πολλοί αιγιώτες αιγιώτες, εκπρόσωποι του Συλλόγου Αιγιαλέων της Αθήνας, Καλαβρυτινών της Αθήνας, του Συλλόγου απογόνων αγωνιστών του ΄21κ.α.
Παρέστησαν δε, ο δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο οποίος και χαιρέτισε την εκδήλωση, ο βουλευτής Αχαϊας κ. ΄Αγγελος Τσιγκρής, ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, κ.Τασούλα, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος, ο πρ.υπουργός κ. Π. Κουρουμπλής, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κ. Μαρία Τσουκαλά, ο περιφερειακός σύμβουλος και υπεύθυνος της επιτροπής για τον εορτασμό των 200 χρόνων της Επανάστασης του ΄21 Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος κ. Ανδρέας Φίλιας-εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη κ. Ν.Φαρμάκη, η δημοτική σύμβουλος Δ. Αιγιάλειας κ. Μαρία Γιδά, ο σύμβουλος του κ. δημάρχου κ. Κώστας Σπηλιωτόπουλος, ο πρ.υπουργός κ. Ανδρέας ΖαΊμης, η πρόεδρος και ο γραμματέας του Συλλόγου Αιγιαλέων Αθήνας κ. Ελένη Λυμπεροπούλου και Βασίλειος Οπλατζάκης, αλλά και η κ. Βάνα Παπαδοπούλου, η κ. Χριστίνα Φίλιππα, η πρόεδρος του πολιτιστικού φορέα «Προναία Αθηνά» κ. Σοφία Μιχαλοπούλου, η υπεύθυνη του μου μουσείου ΄Ιστορίας και Λαογραφίας Λόγγου κ. Μέλπω Ρογκάλα, ο πρ.αντιπρόεδρος της ΙΛΕΑ και πρ.Νομαρχιακός σύμβουλος Αχαϊας κ. Γιάννης Μεντζελόπουλος ,ο κ. Τζαβέλλας από το σύλλογο Αγωνιστών του΄21 ,σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΙΛΕΑ και πολλοί συμπολίτες μας, μέλη και φίλοι της ΙΛΕΑ.
Ο στόχος της εκδήλωσης, που ήταν συμβολικός, αλλά και πρακτικός, να γίνει δηλ. ευρύτερα γνωστό το γεγονός της Μυστικής Συνέλευσης. Αλλά το πιο σημαντικό είναι, ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση, αποτελεί το π ρ ώ τ ο εορταστικό γεγονός για τα 200 χρόνια της Επανάστασης πανελληνίως όπως τονίστηκε- εύστοχα- και σε πρωϊνή εκπομπή της ΕΡΤ1.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγιάλειας.

3 Ιανουαρίου, 2020

Ο Δήμαρχος Αιγιαλείας

κ. Καλογερόπουλος και η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιάλειας κα Τσουκαλά, συναντήθηκαν με τον Ανδρέα Φίλια, εντεταλμένο σύμβουλο/ Βοηθό Περιφερειάρχη για το σσυντονισμό των εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, διεξοδικά, θέματα που αφορούν το σχεδιασμό των δράσεων, για τον εορτασμό της επετείου, ενώ υπογραμμίστηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί από την πλευρά του δήμου Αιγιαλείας.

Οι προτάσεις του Δήμου Αιγιαλείας βρήκαν την θερμή ανταπόκριση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και αρχής γενομένης, στις 20 Ιανουαρίου διοργανώνεται η πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ανοιχτά Καλέσματα», με θέμα την ιστορική επέτειο του 1821 στο χώρου του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιγίου.

19 Ιανουαρίου, 2020

Μια μοναδική συναυλία από το Σμήνος Μουσικής της Πολεμικής Αεροπορίας, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι Αιγιαλείς, το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στις 20:00, στον δημοτικό κινηματογράφο «Απόλλωνα». Η ξεχωριστή αυτή συναυλία, πραγματοποιείται  στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το εορτασμό της επετείου της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, που θα εορταστεί το διήμερο 25-26 Ιανουαρίου 2020.

Η συναυλία θα αποτελέσει το κλείσιμο της πρώτης ημέρας των εορτασμών της ιστορικής επετείου, που θα κορυφωθούν την Κυριακή 26 Ιανουαρίου.

Την μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας, θα πλαισιώσει ο Τενόρος Χρήστος Δεληζώνας και η Υψίφωνος  Ευδοκία Μωϋσίδου.

Ιστορία Σμήνους Μουσικής Πολεμικής Αεροπορίας

Το Σμήνος Μουσικής της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) ιδρύθηκε το 1947, αποτελούμενο από έφεδρο προσωπικό σαράντα (40) ατόμων, με Διοικητή τον Υποσμηναγό Νικόλαο Ραυτόπουλο. Το 1953 το Σμήνος Μουσικής άρχισε να πλαισιώνεται με μόνιμο προσωπικό.

Σήμερα, το Σμήνος Μουσικής αποτελείται από τη Μπάντα, η οποία έχει σαράντα δύο (42) άτομα (3 Αξιωματικούς και 39 Υπαξιωματικούς) και την ελαφρά Ορχήστρα, η οποία αποτελείται από επτά (7) Υπαξιωματικούς, με Διοικητή τον Επισμηναγό (ΜΣ) Αλέξανδρο Λιτσαρδόπουλο.

Η Μπάντα συμμετέχει σε εθνικές, τοπικές και θρησκευτικές εορτές και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ενώ έχει εκπροσωπήσει την ΠΑ σε Διεθνή Φεστιβάλ Στρατιωτικών Μουσικών. (Αλβανία, Βέλγιο, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιταλία, Κορέα, Μάλτα, Ουκρανία, Ρουμανία και Ρωσία).

Είσοδος Ελεύθερη

29 Μαΐου 2020

Δόθηκε στην δημοσιότητα μία πρόγευση από το περιεχόμενο της παραγωγής επετειακού ντοκιμαντέρ για τα διακόσια χρόνια από την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας του ανεξάρτητος κινηματογραφιστή Βασίλη Γεωργαντά, γνωστός ως τώρα από τις δράσεις του Παραρτήματος Ιστορικού Κινηματογράφου Νοτίου Ελλάδας του Άρατου το 2018 και 2019

Η παραγωγή θα έχει ποιοτικές προδιαγραφές κινηματογραφικού τύπου, υπό την τεχνική και επιστημονική καθοδήγηση του σκηνοθέτη των ιστορικών ταινιών ΕΞΟΔΟΣ 1826 και ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ Βασίλη Τσικάρα και θα χρησιμεύσει ως εφόδιο διεκδίκησης μιας σημαντικής θέσης της πόλης του Αιγίου στους εορτασμούς το 2021 από τα διακόσια χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Το υλικό όταν ολοκληρωθεί θα παραχωρηθεί στη διάρκεια της πρεμιέρας στον Δημοτικό Κινηματογράφο, προς τον Δήμο και τους εμπλεκόμενους φορείς που στηρίζουν το εγχείρημα, όπου η κοινωνία θα προσκληθεί για μία δωρεάν προβολή προκειμένου να γίνει κτήμα του κάθε δημότη η μεγάλη αξία του ιστορικού γεγονότος, αλλά και προκειμένου να αναδειχθεί με εξωστρέφεια ως πυλώνας έλξης επισκεπτών ιστορικού τουρισμού, η ανεπτυγμένη πλέον κατάσταση, από πλευράς ποικιλίας εκδηλώσεων και πλήθους συμμετοχών και θεάματος κατά την περίοδο των εορτασμών και ειδικά την επόμενη χρονιά που θα είναι η μεγάλη επέτειος.

Το ντοκιμαντέρ έχει τίτλο “Η μυστική συνέλευση της Βοστίτσας ως απαρχή του Εικοσιένα” υποδηλώνοντας ταυτόχρονα την πανεθνικής σημασίας αρχική επαναστατική απόφαση στο Αίγιο τον Ιανουάριο του 1821 για την μετέπειτα πορεία της Επανάστασης , αλλά και την δικαιωματική διεκδίκηση μίας πρωτεύουσας θέσης στους επετειακούς εορτασμούς ανά την Ελλάδα το 2021.

Το περιεχόμενό του

Το περιεχόμενο εκτός από τα ιστορικά στοιχεία και την αναφορά στο πως καθιερώθηκε η επέτειος με Προεδρικό διάταγμα , θα έχει και συνεντεύξεις με φορείς , ακαδημαϊκούς , τοπικούς και ξένους συλλόγους, αναβιωτές, πλάνα από εκθέσεις , παρελάσεις αρματωμένων, κειμήλια κ.λπ.
Προς την εξασφάλισης της μέγιστης εγκυρότητας του περιεχομένου , ήδη υπάρχει συνεργασία με τον Δήμο Αιγιαλείας και την ΔΗΚΕΠΑ, στην κατεύθυνση της ορθότερης ψηφιοποίησης , ενώ ως επιστημονικοί σύμβουλοι και συνεργάτες, προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια σε γνώσεις , κείμενα και αρχειακό υλικό η ιστορικός Βάνα Μπεντεβή, ο Οθωμανολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος, ο Πατριωτικός Όμιλος απογόνων αγωνιστών του 1821 , ο σύλλογος Προναία Αθηνά, το μουσείο Ιστορίας και λαογραφίας Λόγγου, ενώ φωτογραφικό αρχείο και εικόνες της Επανάστασης θα αντληθούν τόσο από το πλούσιο αρχείο του Βήματος της Αιγιάλειας αλλά και από λευκώματα του εκδοτικού οίκου Μέλισσα.

Την δημοσιογραφική επιμέλεια θα έχει ο Φάνης Ζουρόπουλος, ενώ σε θέματα ιστορικής αναβίωσης και λαογραφίας – μουσικής παράδοσης, ενεργό ρόλο θα έχουν ο σύλλογος Βοστίτσα 1821 και ο λαογραφικός σύλλογος Μοραΐτες εν Χορώ.
Την επική μουσική έχει ολοκληρώσει ήδη ο μουσικοσυνθέτης Γιάννης Κριβέρης ενω τους στίχους για το τραγούδι για τη Βοστίτσα έγραψε ο Βασίλης Τσικάρας και τραγούδησε η Μαρία Φάκου.
Το όλο έργο θα αναπαραχθεί σε ψηφιακό δίσκο dvd και θα δοθεί ως κοινωνική προσφορά στα σχολεία για εκπαιδευτική χρήση , σε φορείς και γραφεία προώθησης , τηλεοπτικούς σταθμούς για προβολή κ/λπ.

26 Ιανουαρίου, 2021

Με επισημότητα και υπερηφάνεια εορτάστηκε η 26η Ιανουαρίου, η επέτειος των 200 ετών από την έναρξη της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας (26-30 Ιανουαρίου 1821). Κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες πραγματοποιήθηκε Αρχιερατική Θεία ∆οξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωµένης, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύµου (https://youtu.be/1Um3Bqfy0JI). Τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας ήταν ιδιαιτέρως αυστηρά, ενώ υπήρχε περιορισμός και στον αριθμό των συμμετεχόντων.

Μεγάλη τιμή για την πόλη του Αιγίου αποτέλεσε η παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άµυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου. Στον εορτασμό παρευρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Αχαΐας της Ν.Δ. κ.κ.΄Αγγελος Τσιγκρής, Χριστίνα Αλεξοπούλου και Ιάσωνας Φωτήλας, ο Περιφερειάρχης ∆υτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρµάκης, οι διοικητές του Αστυνομικού Τμήματος Αιγιάλειας, του Υπολιμεναρχείου Αιγίου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου, καθώς και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του δήμου Αιγιάλειας, κ.κ. Χρήστος Γούτος, Βασιλική Ψυχράμη και Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος.

Ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος μετέφερε το συγκινητικό μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ ο ίδιος αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της επετείου. Η φιλόλογος-ιστορικός και πρόεδρος της ΙΛΕΑ κ. Βάνα Μπεντεβή εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της Συνέλευσης, που σήμανε την «Χαραυγή της Ελληνικής Πολιτείας», σύμφωνα με τον ισεθνικό ποιητή, Κωστή Παλαμά. Ο Υπουργός επεσήμανε την ανάγκη για αποφασιστικότητα και συνεννόηση στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, μήνυμα που πηγάζει από την εξέλιξη της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, όταν οι αμφιβολίες κάμφθηκαν από το πάθος για Ελευθερία.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο στο Πάρκο των Υψηλών Αλωνίων, από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Περιφερειάρχη ∆υτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρµάκη και τον ∆ήµαρχο Αιγιαλείας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο και στη συνέχεια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου, όπου η κ. Μπεντεβή ενημέρωσε τον Υπουργό για την προτομή του Ανδρέα Λόντου και για τις δυνατότητες ανάδειξης και εξέλιξης του Μουσείου, στο οποίο υπάρχει πληθώρα σημαντικών εκθεμάτων και ιστορικών τεκμηρίων.

Τέλος, ο Υπουργός ξεναγήθηκε στο αρχοντικό των Παναγιωτόπουλων, όπου, σε ζεστό κλίμα, έλαβε χώρα ανταλλαγή δώρων και ένα μικρό κέρασμα. Οι συνομιλίες του Δημάρχου με τους πολιτειακούς άρχοντες δεν περιορίστηκαν μόνο στον εορταστικό χαρακτήρα της ημέρας, αλλά υπήρξε μίνι διαβούλευση για σημαντικά ζητήματα της Αιγιάλειας. Όλοι ευχήθηκαν η περιπέτεια της πανδημίας να λήξει αισίως, και το 2022 οι εορτασμοί να έχουν την λαμπρότητα και τη μεγαλοπρέπεια που τους αρμόζει.

21 Ιανουαρίου 2021

Στην αυγή του 2021, την χρονιά των επετειακών εορτασμών σε όλη τη χώρα για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης και με την συγκυρία της  τοπικής της Εθνικής Εορτής  στις 26 Ιανουαρίου για την μυστική συνέλευση της Βοστίτσας ,το Αίγιο είναι η πρώτη πόλη  που με εξωστρέφεια ανοίγει την αυλαία  και με την χρήση  των οπτικοακουστικικών παραγωγών, και έτσι λόγω των συγκυριών αδυναμίας τέλεσης λαμπρών εκδηλώσεων, κάθε συνδημότης αλλά και όλοι οι Έλληνες θα μπορέσουν εναλλακτικά να γίνουν κοινωνοί  με τον τόπο μας και την σημαντική του ιστορική ταυτότητα, αφού είναι το σημείο όπου πάρθηκε η απόφαση για την έναρξη της Εθνεγερσίας καθώς και η πρώτη πόλη που ελευθερώθηκε από τους Οθωμανούς.

Ως σημαντικό εργαλείο αυτής της προσπάθειας, εδώ και ένα έτος περίπου έχει ξεκινήσει η παραγωγή ενός ιστορικού  επετειακού ντοκιμαντέρ  για τα διακόσια χρόνια από την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας  που πλησιάζει στην πρεμιέρα -προβολή του, του ανεξάρτητου κινηματογραφιστή Βασίλη Γεωργαντά, γνωστού ως τώρα από τις δράσεις του Παραρτήματος Ιστορικού Κινηματογράφου Νοτίου Ελλάδας στο Αίγιο , της ARATOS FILMS ,το 2018 και 2019.

Η παραγωγή έχει έντονο κινηματογραφικό ύφος, με την επιστημονική καθοδήγηση του σκηνοθέτη των ιστορικών ταινιών ΕΞΟΔΟΣ 1826 και ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ Βασίλη Τσικάρα  και προέδρου του κινημ.φορέα ΑΡΑΤΟΣ, ενώ την επική μουσική επένδυση έχει αναλάβει με την παραγωγή αποκλειστικού soundtrack, ο Αιγιώτης μουσικοσυνθέτης Γιάννης Κριβέρης με ομάδα μουσικών.

Το ντοκιμαντέρ έχει τίτλο “Η μυστική συνέλευση της Βοστίτσας ως απαρχή του Εικοσιένα” υποδηλώνοντας ταυτόχρονα την πανεθνικής σημασίας αρχική επαναστατική απόφαση στο Αίγιο τον Ιανουάριο του 1821 για την μετέπειτα πορεία της Επανάστασης , αλλά και την δικαιωματική διεκδίκηση μίας πρωτεύουσας θέσης στους επετειακούς εορτασμούς ανά την Ελλάδα ,το 2021.

Μέσα από γυρίσματα αναπαράστασης αγωνιστών και μαχών, δεκάδες συνεντεύξεις με προσωπικότητες του πνεύματος και του πολιτισμού, θεσμικά πρόσωπα, ηγουμένους ιστορικών Μονών, αλλά και οδοιπορικά  στοιχεία, το έργο  με πολλές αντιξοότητες λόγω της τρέχουσας κατάστασης της κοινωνίας , βρίσκεται στο τελικό στάδιο μεταπαραγωγής και πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του σε κοντινό διάστημα, ώστε να προβληθεί σε κινηματογραφικές αίθουσες όταν αυτές λειτουργήσουν και πάλι ,στην  τηλεόραση , αλλά και μέσω επίσημης διανομής σε μορφή dvd .

Η πρεμιέρα του έργου θα πραγματοποιηθεί ζωντανά μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας της ΔΗΚΕΠΑ, σε ημερομηνία και ώρα που θα αναγγελθεί .

Έως τότε μία αίσθηση του περιεχομένου του, γίνεται ήδη γνωστό μέσω των βίντεο κλιπ που έχουν  δημοσιευτεί σε επίσημους ιστότοπους , του Πατριωτικού Ομίλου Αγωνιστών Απογόνων 1821 , της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.α.

Ήδη  αρκετές επιχειρήσεις  και φορείς της Αιγιάλειας, μέσω της συνδρομής τους για την υποβοήθηση των ατελείωτων εργατοωρών σε κινηματογραφικού τύπου γυρίσματα , συνεντεύξεις , αναβιώσεις μαχών με ενόπλους, αφηγήσεις studio κλπ. έχουν συντελέσει στο να παρουσιαστούν  με μεγάλη αποδοχή κάποια  (τρέϊλερ) προπομπούς  από το κυρίως  έργο στο κανάλι  youtube VOSITSA 200 και με τους παρακάτω τίτλους, που αποτελούν ένα δείγμα του περιεχομένου :

ΤΡΕΪΛΕΡ 1.

Μερικές εκφραστικές  εικόνες των μορφών των αγωνιστών με όπλο την ιστορική αναβίωση , με το μουσικό βίντεο κλιπ ” ΗΡΘΕ Η ΣΤΙΓΜΗ ” που αποτελεί μέρος του έργου μας ..

Το επικό τραγούδι – ύμνος που συνέθεσε και παρήγαγε ο Αιγιώτης μουσικοσυνθέτης Γιάννης Κριβέρης ειδικά για το ντοκιμαντέρ ,σε στίχους του καταξιωμένου σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα , πρωτεργάτη του Ελληνικού ιστορικού κινηματογράφου με τις βραβευμένες ταινίες “ΕΞΟΔΟΣ 1826” και “ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ”.

Ερμηνεύει μοναδικά η Μαρία Φάκου από την Πάτρα

Τα εξωτερικά γυρίσματα έγιναν στο Μέγα Σπήλαιο Καλαβρύτων κατά της διάρκεια του διήμερου εορτασμού τον Ιούνιο του 2020  για την επέτειο της μάχης  που οργανώνει ανελλιπώς η Παγκαλαβρυτινή Ένωση, με πρόσκληση και άδειά του προέδρου κου Δήμου Βαρβιτσιώτη   και την εγκατελειμένη Μονή Αγ.Νικολάου Τράπεζας Αιγιαλείας.

Δεν θα είχαμε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα χωρίς την κατεξοχήν συμμετοχή του Συλλόγου ιστορικής αναβίωσης “ΒΟΣΤΙΤΣΑ 1821” με το πάθος που διακατέχει τα μέλη του για την ρεαλιστική απεικόνιση της περιόδου του 1821 και των ηρώων .

Εμφανίζονται ακόμα μέλη του Λαογραφικού Συλλόγου “Μωραΐτες εν χορώ Πάτρας και άλλοι αναβιωτές από Καλαμάτα, Ναύπλιο, Αθήνα, Πάτρα, Μεσολόγγι, Αιτωλικό, Γιαννιτσά κ.ά.

Η χημεία μεταξύ ανθρώπων – δημιουργών που ειδικεύονται σε τομείς ξεχωριστούς, αλλά και που τείνουν τόσο να “παντρέψουν” τα έργα τους οδήγησε σε αυτό το εμβληματικό δημιούργημα τιμής στο πρώτο επαναστατικό γεγονός του Εικοσιένα. Ανατριχίλα και συγκίνηση!

Mε τους εγερτήριους στίχους του Βασίλη Τσικάρα που μας έκανε τη μεγάλη τιμή να υπογράψει το έργο μας, με τα γυρίσματα στη μουσική του Γιάννη που σε ταξιδεύει νοερά στο τότε, δίνοντας διαρκείς εικόνες & με την μεγαλειώδη ερμηνεία της Μαρίας Φάκου που απογειώνει τις εικόνες δίνοντάς μας ερεθίσματα για όλο και πιο ανήσυχα πλάνα ύμνησης της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.

Ένα είναι σίγουρο! Το ταξίδι των πνευμάτων προς το Εικοσιένα μόλις ξεκίνησε, δίνοντας το σύνθημα!

Ήρθε η στιγμή! 1821 – 2021.  Η Βοστίτσα, ας είναι το εφαλτήριο που θα φέρει τη φωτιά!

https://youtu.be/tmJtd-rjoKU

ΤΡΕΙΛΕΡ 2: Αποσπάσματα από το κυρίως υλικό με αφήγηση με τίτλο : H MYΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ ΩΣ ΑΠAΡΧΗ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ

https://youtu.be/jwTHC3jTGrk

ΤΡΕΙΛΕΡ 3 : ΕΝΕΔΡΑ ΣΤΗ ΒΟΣΤΙΤΣΑ

Πραγματική έμπνευση να φαντάζεσαι ότι στα ίδια λιοστάσια με τα δέντρα των εκατοντάδων ετών περιδιάβαιναν οι αγωνιστές  στη Βοστίτσα του Εικοσιένα και να γυρίζεις σκηνές στα λημέρια τους με αναβιωτική  πιστότητα που σου χαρίζουν φίλοι  από τον Σύλλογο ιστορικής αναβίωσης ΒΟΣΤΙΤΣΑ 1821 και με την συμπαράσταση του προέδρου του τ.δ . Κουλούρας Αιγίου  Αποστόλη Σωτηρόπουλου που με την ιππική του παρέα υποδύθηκαν τον ρόλο των Τούρκων  για τις ανάγκες ..

Ένα μικρό δείγμα από το “ντύσιμο¨των κειμένων του ντοκιμαντέρ για τα διακόσια χρόνια που τα κυνηγά …

https://www.youtube.com/watch?v=jncVzY1Glrg&t=67s

ΤΡΕΙΛΕΡ 4:

Οι στιγμές της απόφασης για τον ξεσηκωμό στον Μωρηά τον Ιανουάριο του 1821 στο Αίγιο – οι πρώτες στιγμές της Επανάστασης

Οι θεατρικές ομάδες της Αιγιάλειας το 2019 με αναβιωτές  “Βοστίτσα 1821” , σε στιγμές υπερηφάνειας για τον τόπο, μυούν τον θεατή  στην ιστορία,σε σενάριο Βάνας Μπεντεβή και σκηνοθεσία Κώστα Κλάγκου

https://www.youtube.com/watch?v=1uChI_GW8CM

TΡEΪΛΕΡ 5  :

ΠΥΡΓΟΙ ΟΠΛΑΡΧΗΓΩΝ ΠΡΩΤΕΣ ΤΟΥΦΕΚΙΕΣ ΑΓΩΝΑ (ΝΩΝΑΚΡΙΔΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 1821, ΑΓΡΙΔΙ, ΣΟΛΟ, ΒΑΡΒΑΡΑ, ΖΑΡΟΥΧΛΑ, ΧΕΛΜΟΣ, ΣΤΥΓΑ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΟΛΙΩΤΗΣ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΗΣ, ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ , ΦΩΤΗΛΑΣ , ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΦΕΚΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ)

https://www.youtube.com/watch?v=j8wFeDGYFEE

Πολύτιμοι συνεργάτες , συντελεστές- αρχειακό υλικό

Πηγές κειμένων αφήγησης –   από την επίσημη έκδοση για την Μ.Συνέλευση του Δήμου Αιγιάλειας( 2016) ,

-Ιστοριοδίφης Άγγελος Τσάκωνας

– εκπαιδευτικό ιστολόγιο konmesazos.blogspot.com ( ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΣΑΖΟΣ)

και Σοφίας Τσοκανά

Σενάριο – σκηνοθεσία

Βασίλης Γεωργαντάς

Μελέτη ιστορικών πηγών – πολιτιστικής κληρονομιάς , συνεντεύξεις

Βασίλης Γεωργαντάς

Αφήγηση

Ευάννα Γυφτογιάννη , φιλόλογος Γαλλικής γλώσσας ,ΔΣ Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής

Βασίλης Γεωργαντάς

Ηχοληψία – επεξεργασία, μοντάζ

Βασίλης Γεωργαντάς

Kινηματογράφηση -drones

Βασίλης Γεωργαντάς

Κώστας Μουρτάς

Παναγιώτης Φουσέκης

Μοντάζ- 3D

Bασίλης Γεωργαντάς

Κώστας Μουρτάς

Υποστηρικτική προώθηση υλικού :

Σύλλογος Προναία Αθηνά

Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Λόγγου

Historical & Folklore Association of Phelloe -ILEF

ERFC

Προσδοκώμενα οφέλη για την περιοχή μας με την ψηφιοποίηση και προβολή του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ,μέσα από την συμπυκνωμένη, ταυτόχρονη σύνδεση και πολύπλευρη  τεκμηρίωση θα είναι :

Η προβολή του ίδιου του γεγονότος λόγω πανεθνικής σημασίας, αφού η απόφαση για ξεσηκωμό στο Αίγιο αποτελεί το πρώτο επαναστατικό και ταυτόχρονα πολιτικό γεγονός για την μετέπειτα εξέλιξη της Επανάστασης .Είναι η πρώτη επίσημη πράξη του ελλ. κράτους)- Μέσα από την ρεαλιστική περιγραφή και απεικόνιση των γεγονότων θα αναδειχθεί η διάσταση  πολλών ακόμα πρωτιών που κατέχει η Αιγιάλεια , όπως οι πρώτες τουφεκιές στην ορεινή Ανατολική Αιγιάλεια και τα χωριά της Νωνάκριδας , η πρώτη σημαία του Λόντου , η πρώτη ελεύθερη πόλη το Αίγιο κ.ά. αναδεικνύοντας έτσι τον πρωταρχικό ρόλο της  στην αφετηρία του αγώνα .

Με  την δύναμη της εικόνας αυτό το μήνυμα θα περάσει παγκόσμια μέσα από το διαδίκτυο και τις προβολές σε κινηματογράφο – θερινές προβολές σε περίοδο υψηλής επισκεψιμότητας στην περιοχή αλλά και σε τηλεοπτικούς σταθμούς , υποβοηθώντας τη δημιουργία του αναζητούμενου “μύθου-ταυτότητας” για την περιοχή της Αιγιάλειας που θα αποτελέσει το υπόβαθρο μαζί με τα υπόλοιπα προσόντα της , όπως πλούτος , προϊόντα, γαστρονομία ,πολιτισμός , φυσικές ομορφιές για την έλξη επισκεπτών .

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ :

1) δημογραφικά, καλύπτει αντιπροσωπευτικά την μεγάλο τμήμα του Μωριά , λόγω προσέλευση απεσταλμένων συνέδρων στο ιστορικό γεγονός , αλλά δεν περιορίζεται σε αυτά και ο θεατής θα μπορεί να ταυτιστεί με όμοια τοπία/χώρους σε ολόκληρη την Ελλάδα,

2) γεωγραφικά, θα πραγματοποιηθεί σε επιλεγμένες τοποθεσίες του Ν. Αχαΐας

3) ιστορικά, θα τεκμηριώνει και την αμεσότητα της επαφής του αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας και κέντρου λήψης αποφάσεων με τους προεστούς και Φιλικούς στην περιοχή μας ως συνδετικός κρίκος μεταξύ της Οδησσού, του Ιασίου , της Πόλης και της Αιγιάλειας και Καλαβρύτων .

Θα δημιουργήσει συγκίνηση και υπερηφάνεια στους δημότες και θα ενδυναμώσει τη γνώση της ιστορικής μας ταυτότητας και της σπουδαιότητας της περιοχής ως κοιτίδας του ξεσηκωμού .

4) Συνεργατικά εκτελείται από επιλεγμένα μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων και Συλλόγων αναβιωτών, καταξιωμένων ιστορικών συμβούλων , φορέων και άλλων αναγνωρισμένων επαγγελματιών του κινηματογράφου, που θα ενισχύσει το πνεύμα παροχής βοήθειας, εθελοντισμού και ομαδικότητας για τον κοινό σκοπό

5) Θα προσελκύσει το ενδιαφέρον όχι μόνο του Ελληνικού κοινού, αλλά και της Ομογένειας , καθώς και πληθυσμιακών ομάδων και αναβιωτικών και πολιτιστικών συλλόγων που συνηθίζουν να αναζητούν τοπικούς  εορτασμούς και επετείους όταν αυτές περιβάλλονται με τέτοια λαμπρότητα , ρεαλισμό στην αναβίωση και ποιότητα, ως αναδρομή στον χωροχρόνο , που να αποτελούν ισχυρό τόπο προορισμού τουριστών .

Θα πρέπει να απευθύνουμε τις θερμές ευχαριστίες λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ δύσκολες συνθήκες εν μέσω της καραντίνας ,στις επιχειρήσεις της περιοχής μας της Αιγιάλειας για τη στήριξη που παρέχουν με κάθε τρόπο , αφού πλην αυτών δεν υπήρξε άλλη κρατική αρωγή , απόδειξη του τι μπορεί να πετύχει η συνενωμένη ιδιωτική πρωτοβουλία και συμμετοχική δράση.

Η  ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ είναι ο συμπαραγωγός του έργου

Μέγας χορηγός  είναι η EXCEL ENERGY SOLUTIONS  – ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Τεχνικές διευκολύνσεις – ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Προώθηση -επικοινωνία ΔΗ.Κ.ΕΠ.ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Με την αρωγή της Ι.ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Το εγχείρημα έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Αιγιάλειας και την υποστήριξη του Συλλόγου εμπορικής και τουριστικής ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας  και της νεοσύστατης  Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιάλειας

Παροχή τεχνικού εξοπλισμού , υποστήριξη γυρισμάτων,μοντάζ ,διανομή – Παράρτημα ΑΡΑΤΟΥ Ν . ΕΛΛΑΔΑΣ , ιστορικού κινηματογράφου

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΣΤΗΡΙΞΗ – ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ

Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Αιγιάλειας και προσωπικά η πρόεδρος κα Βάνα Μπεντεβή – Σπυροπούλου

Πατριωτικός Όμιλος Απογόνων Αγωνιστών 1821 και Ιστορικών γενών

Σταθακόπουλος Δημήτριος ,νομικός , Δρ Παντείου, Οθωμανολόγος

22 Ιανουαρίου, 2021

Στις 26 Ιανουαρίου ολοκληρώνονται 200 χρόνια από το σημαντικό ιστορικό γεγονός που αποτέλεσε το έναυσμα του Επαναστατικού αγώνα για την ελευθερία των Ελλήνων: τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, 26-30 Ιανουαρίου 1821. Ο σπόρος του επαναστατικού αναβρασμού φυτεύτηκε εδώ, στην τότε Βοστίτσα (ετυμολογικά: η πόλη των μποστανιών και των κήπων), στο σημερινό Αίγιο.

Φέτος, στην επέτειο των 200 ετών από της Επανάσταση του 1821, γιορτάζουμε στην Αιγιάλεια την τέταρτη επέτειο Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας. Η 26η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί επίσημα ως ημέρα δημόσιας αργίας με το Π.Δ. 157/2017.

Η Συνέλευση δρομολόγησε την έναρξη της Επανάστασης και επέδρασσε βαθιά στην προπαρασκευή του Αγώνα, προετοιμάζοντας τα πνεύματα των ισχυρών παραγόντων της Πελοποννήσου -και όχι μόνο- για να δεχτούν ότι η Επανάσταση ήταν αναπόφευκτη και να ακολουθήσουν την επαναστατική δράση. Γι’ αυτό η Συνέλευση ανήκει περισσότερο στα επαναστατικά παρά στα προεπαναστατικά γεγονότα. Υπήρξε δε σημαντικότατο ιστορικό γεγονός, όχι μόνο για την τοπική ιστορία αλλά και για την εθνική, διότι συνδέεται άρρηκτα με την οργάνωση και την έναρξη του Αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία. Υπήρξε το πρώτο πολιτικό γεγονός της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας , καθώς και το πρώτο επαναστατικό γεγονός, τόσο για τις αποφάσεις, όσο και για την οργάνωση του Αγώνα. Η απόφαση να μην ανταποκριθούν στην πρόσκληση του Τούρκου πασά της Τρίπολης, συνιστά ταυτόχρονα και την πρώτη επαναστατική πράξη.

Στη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, που συνήλθε στο πλαίσιο των ενεργειών της Φιλικής Εταιρείας καθώς όλοι οι σύνεδροι ήσαν φιλικοί, συγκρούστηκαν η διστακτικότητα με το θάρρος, η σύνεση, που εκπροσωπούσε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, με την παρόρμηση, που εκπροσωπούσε ο Γρηγόριος Δικαίος (Παπαφλέσσας). Στο τέλος όμως, μετά από πέντε ολονύκτιες συνεδριάσεις, επήλθε η σύνθεση των απόψεων – χαρακτηριστικό της Ελληνικής διαλεκτικής – και τα γεγονότα που ακολούθησαν έδειξαν ότι πρυτάνευσε η τόλμη, καθώς σκοπός ήταν η «Ελευθέρωση του Γένους» και «σε όλων τις καρδιές είχε φωλιάσει ο πόθος για την Ελευθερία», όπως τονίζει ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

Ο Δήμος Αιγιαλείας και η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. με έμπνευση από το πνεύμα της επανάστασης και της επετείου, έχουν ετοιμάσει ένα πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων για τη διάρκεια της χρονιάς 2021, ξεκινώντας με τον εορτασμό της 26ης Ιανουαρίου. Δυστυχώς η πανδημία CoViD-19 δεν  επέτρεψε την ανάπτυξη  πληθώρας δραστηριοτήτων, δια ζώσης, όμως με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας σχεδιάστηκαν διαδικτυακές δράσεις μέχρι την άρση των περιοριστικών μέτρων ούτως ώστε οι εορτές να γίνουν όπως αρμόζει η επέτειος.

Δίκαια και εύστοχα χαρακτήρισε τη Συνέλευση ως «Χαραυγή της Ελληνικής Πολιτείας» ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς.

Στη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας φυτεύτηκε ο σπόρος της Επανάστασης. Οφείλουμε να μη χαθεί ο σπόρος εκείνος ο παλιός, ως κόρη οφθαλμού να τον φυλάξουμε.

Ας φυτέψει λοιπόν ο καθένας μας από έναν στο δικό του κήπο!

Έχουμε ευθύνη…

Πρόγραμμα  Εκδηλώσεων

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021, ώρα 19:00  – Ταξίδια Ιστορίας (διαδικτυακά): Η σημαντική ιστορικός κα Μαρία Ευθυμίου θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή διάλεξη «Πελοπόννησος. Η ναυαρχίδα της Επανάστασης του 1821»

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Ώρα 11:00 Κατάθεση στεφάνων εκ μέρους της δημοτικής αρχής, της ΙΛΕΑ και φορέων της πόλης στην επιτύμβια πλάκα του Ανδρέα Λόντου, στο προαύλιο του Δημοτικού Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Αιγίου.

Ώρα 19:00 – Ταξίδια Ιστορίας (livestream): η Φιλόλογος και Ιστορικός, Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Ιστορικής-Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας Βάνα Μπεντεβή-Σπυροπούλου θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Ερωτήματα και απαντήσεις σχετικά με τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας και τη σημασία της» -θα θέσει τρία ουσιώδη ερωτήματα και θα αναφερθεί στο Ιστορικό Βάρος του γεγονότος. Σε συνεργασία με τον ιστορικό Συλλόγο Αναβιωτών «Βοστίτσα 1821» και τον προέδρο κ. Λάμπη Ψυχογιάνννη.

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

10.10 έως 10.20′ προσέλευση προσκεκλημένων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου. 10.30′ Αρχιερατική Θεία Δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου. 10.50′ Ανάγνωση από τον δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο, μηνύματος της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τη σημασία του ιστορικού γεγονότος. 10.55′ Εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας από την κα Ευανθία Μπεντεβή, φιλολόγου-ιστορικού και προέδρου της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας. Εν συνεχεία, μετάβαση στο Μνημείο των Ηρώων (πλ. Υψηλών Αλωνίων), όπου θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Ακολούθως ξενάγηση στο Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου, όπου βρίσκεται η προτομή του Ανδρέα Λόντου. Σημειώνεται πως όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με αυστηρά μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού και μόνο για προσκεκλημένους.

Ώρα 18:00 – Online Δρώμενο από τα Μουσικά εργαστήρια της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α: Το τμήμα των Μουσικών παιχνιδιών Αιγίου και το τμήμα Διακοπτού της Παιδικής- Νεανικής χορωδίας Αιγιαλείας, τιμούν το ιστορικό γεγονός απαγγέλοντας ένα ποίημα του Θεόδωρου Τογαντζη για τη Συνέλευση της Βοστίτσας και τραγουδώντας για έναν ήρωα…Διδασκαλία και συντονισμός Βασιλική Νάσση.

Ώρα 19:00 – Online Αφιέρωμα στον  «Ιστορικό Σύλλογο Βοστίτσα 1821»: Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α  μιλώντας με τα μέλη του συλλόγου θέλησε να  θυμίσει σε όλους τους Αιγιαλείς περασμένες εκδηλώσεις αλλά και να υποσχεθεί πως μετά το τέλος της πανδημίας όλα θα συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν. Η Δημοσιογράφος Ιωάννα Δημουλά  μίλησε με τον πρόεδρο Λάμπη Ψυχογιάννη για περασμένες δράσεις και για το μέλλον  του συλλόγου ενώ το μέλος του συλλόγου  η Αφρόδιτη Τριανταφύλλου,  αναφέρθηκε στη  συμβολή της «Βοστίτσας» στην Ελληνική Επανάσταση.

Ώρα 20:00 –  Online Προβολή θεατρικής παράστασης «Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας»: Διαδικτυακή προβολή της θεατρικής παράστασης που πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2020 στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Απόλλων». Συνεργάστηκαν οι σύλλογοι: Θεατρική Έκφραση Αιγίου Σύλλογος Ιεροψαλτών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Θεατρική Ομάδα Μονόλογοι Θεατρική Ομάδα Διακοπτού Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821» Θεατρική Ομάδα «αποφοίτων» Τραγούδι: Αγγελόπουλος Δημήτριος. Ήχος και Φως: Παναγιώτης Μουρδέκας Επεξεργασία Ήχου: Δημήτρης Αγγελόπουλος γενικός συντονισμός της προσπάθειας, σκηνοθετική καθοδήγηση: Κώστας Κλάγκος Βίντεο -φωτογραφία -μοντάζ Βασίλης Μανουηλίδης.

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021, ώρα 19:00 – Ταξίδια Ιστορίας (livestream): O Νομικός Διδάκτωρ της φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών  και Ιδρυτής της Εταιρίας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια, Ανδρέας Κούκος θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Οι διπλωματικές προσπάθειες του Ι. Καποδίστρια για την Διεθνή αναγνώριση του Ελληνικού Ζητήματος  και την Ίδρυση του Ελληνικού Κράτους κατά την περίοδο 1822-1827». Σε συνεργασία με τον ιστορικό Συλλόγο Αναβιωτών «Βοστίτσα 1821» και τον προέδρο κ. Λάμπη Ψυχογιάνννη.

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021, ώρα 19:00 – Ταξίδια Ιστορίας (livestream): O Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας της Ιστορίας(Οθωμανικής Περιόδου) Παντείου Πανεπιστημίου,  Δημήτρης Σταθακόπουλος θα δώσει διάλεξη με θέμα: Οι Ιστορικές και Κοινωνικές δομές κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης- Θετικά και παθογένειες από τότε μέχρι σήμερα-Αναφορικά με τις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις. Σε συνεργασία με τον ιστορικό Συλλόγο Αναβιωτών «Βοστίτσα 1821» και τον προέδρο κ. Λάμπη Ψυχογιάνννη.

Οι διαλέξεις με την ένδειξη livestream θα μεταδοθούν ζωντανά και στο τέλος μπορούν να απαντηθούν ερωτήματα και διευκρινήσεις, με στόχο να λυθούν όλες οι τυχόν απορίες στα τόσο σημαντικά ιστορικά θέματα. Σύντομο  χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Βοστίτσα 1821 Λάμπης Ψυχογιάννης. Τις ομιλίες θα συντονίσει  η δημοσιογράφος Ιωάννα Δημουλά.

Οι διαδικτυακές εκδηλώσεις θα μεταδοθούν μέσα από τη σελίδα facebook και youtube της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.

https://www.facebook.com/DimotikiKoinofelisEpixeirisiAigialeias

https://www.youtube.com/channel/UCxoIRih2swd0gN3NTqc4JSA

Αιγιάλεια 21 – Ο Σπόρος φυτεύτηκε εδώ (video): https://youtu.be/WIKWFUAkKQg

https://www.youtube.com/channel/UCxoIRih2swd0gN3NTqc4JSA

error: Alert: Content is protected !!
Μετάβαση στο περιεχόμενο