navigate_before
navigate_next
mystiki_syneleusi_vostitsas andreas_lontos xartis_gegonota

Αιγιάλεια 2021 – Εμβληματικές Δράσεις

Eν όψει των εορτασμών της επετείου των 200 χρόνων από την  Επανάσταση του 1821 ενάντια στον τουρκικό ζυγό, ο Δήμος Αιγιάλειας διοργάνωσε δράσεις «υποδοχής» της επετείου, όπως τις θεματικές εκδηλώσεις – ανοιχτά καλέσματα  ιστορικού περιεχομένου, «ΤΑΞΙΔΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ», όπου εγκεκριμένοι ομιλητές – ερευνητές ξετύλιξαν το ιστορικό νήμα και οδήγησαν προοδευτικά μέχρι και σήμερα, όχι μόνο τους Αιγιαλείς, αλλά και όλο τον κόσμο στα δύσκολα μονοπάτια της Ιστορίας (https://www.youtube.com/playlist?list=PLWTADf5MNg_U0gY_LFCS-ZHUDC9Hyx0Tp).

Ο Δήμος Αιγιάλειας συνεχίζει ακόμα πιο δυναμικά  με μεγαλύτερες και εξωστρεφείς εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου. Εμβληματικές Δράσεις, οι οποίες σκοπό έχουν να  ανοίξουν ένα παράθυρο στο μέλλον και  να αφήσουν παρακαταθήκη για το αύριο. Δράσεις οι οποίες ενώνουν αρμονικά το παρελθόν με το μέλλον, συμφώνα με τις επιταγές της σύγχρονης εποχής. Δράσεις οι οποίες έχουν εγκριθεί και τελούν υπό την αιγίδα της επιτροπής Ελλάδα ΄21, καθώς ανήκουν επισήμως στον επετειακό χάρτη εκδηλώσεων της Επιτροπής.

Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας ήταν η συνάντηση που έγινε από τους Φιλικούς της Πελοποννήσου στο Αίγιο (Βοστίτσα), 26-30 Ιανουαρίου του 1821, με σκοπό την οργάνωση και τον προσδιορισμό του χρόνου εκδήλωσης της Επανάστασης. Συμμετείχαν ο Παπαφλέσσας, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, προεστοί, αρχιερείς και καπεταναίοι της Πελοποννήσου. Στις 20/12/2017 υπογράφηκε Διάταγμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με το οποίο καθιερώθηκε η 26η Ιανουαρίου ως τοπική εθνική γιορτή και επίσημη αργία.

Το συγκεκριμένο έργο αφορά στη δημιουργία ενός σύγχρονου και καινοτόμου μουσείου με θέμα την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, με συμβατικά αλλά και ψηφιακά εκθέματα. Η θεματική του Μουσείου θα διαιρείται σε 3 βασικές κατηγορίες/αίθουσες:

  1. Ιστορική ψηφιακή αφήγηση προσωπικοτήτων . Στην πρώτη αίθουσα  θα γίνεται ψηφιακή αφήγηση στον επισκέπτη του βασικού ιστορικού πλαισίου της εποχής της Επανάστασης μέσω των βασικών πρωταγωνιστών της Βοστίτσας όπως ο Ανδρέας Λόντος.
  2. Το Αίγιο την εποχή της Επανάστασης. Στην δεύτερη αίθουσα θα γίνεται ένα ταξίδι στον χρόνο μέσω ψηφιακών εκθεμάτων που προβάλλουν το κοινωνικό πλαίσιο, τα γεγονότα, τις πολιτικοοικονομικές συνθήκες, την αρχιτεκτονική, την καλλιτεχνική δημιουργία, την καθημερινή ζωή της εποχής.
  3. Μυστική Συνέλευση Βοστίτσας. Στην τρίτη αίθουσα θα παρουσιάζεται το ιστορικό πλαίσιο της συνέλευσης, πως διαδραματίστηκε, ποιοι ήταν οι συμμετέχοντες, ποια τα αποτελέσματα και ο ρόλος της στην επανάσταση, σύμφωνα με τις σύγχρονες μελέτες.

Στα συμβατικά εκθέματα θα υπάρχουν απεικονίσεις, τρισδιάστατες κατασκευές και πίνακες ζωγραφικής που θα αναπαριστούν ιστορικά πρόσωπα που συμμετείχαν στη Συνέλευση καθώς και αναπαραστάσεις χαρακτηριστικών στιγμιότυπων της Συνέλευσης.

Τα ψηφιακά εκθέματα θα αποτελούνται από γραμμικές συνθέσεις πολυμέσων / ψηφιακές αφηγήσεις και από σημεία ελεύθερης αλληλεπιδραστικής πρόσβασης που θα αφορούν τη θεματική κάθε αίθουσας.

Επίσης θα αξιοποιηθούν τεχνολογικές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality-AR). Οι κινητές συσκευές θα έχουν τη δυνατότητα αναγνώρισης σημείων του χώρου και εκθεμάτων και θα παραπέμπουν με αυτόματο τρόπο σε περαιτέρω ψηφιακές πληροφορίες και αναπαραστάσεις με την τεχνική της ψηφιακής ένθεσης σε φυσικό χώρο.  Το μουσείο, εκτός από φυσική και εικονική / ψηφιακή οντότητα, θα διαθέτει ιστότοπο και εφαρμογή κινητών συσκευών για διαδικτυακή περιήγηση.

Έκθεση παραδοσιακών μουσικών οργάνων συνδυασμένη με εκπαιδευτικές δράσεις, διαλέξεις, συναυλίες και μουσικά εργαστήρια.

Θα εκτεθούν παραδοσιακά όργανα απ’ όλη την Ελλάδα, Η έκθεση θα περιλαμβάνει και τμήμα με όργανα χωρών της Μεσογείου ώστε να μπορούν να γίνουν αναφορές και συσχετισμοί. Θα διοργανωθούν επίσης Διαλέξεις, Συναυλίες, Εργαστήρια, Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Σεμινάρια.

Η ελληνική μουσική είναι χαρακτηριστικό στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας. Το δημοτικό τραγούδι, από τον Θούριο του Ρήγα μέχρι τα κλεφτικά τραγούδια, ήταν οι παιάνες που εμψύχωσαν τους Έλληνες στον αγώνα τους. Τα παραδοσιακά μουσικά όργανα ήταν τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν και έδωσαν το χαρακτηριστικό ηχόχρωμα και ύφος στην εθνική μας μουσική. Ακόμα και σήμερα, στη διάρκεια των χρόνων, συνεχίζουν να δίνουν και στην έντεχνη δημιουργία την εθνική μας μουσική ταυτότητα.

Με αφορμή την επέτειο απελευθέρωσης του έθνους, ο Δήμος και το Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου (πολιτιστικό σωματείο με διαδρομή 30 χρόνων στον χώρο της παραδοσιακής μουσικής) οργανώνουν μια έκθεση παραδοσιακών μουσικών οργάνων και παράλληλες εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις με σκοπό την κατάδειξη της προσφοράς αυτής της μουσικής στην επανάσταση και ως βασικού συστατικού της διαχρονικής μας πολιτιστικής υπόστασης ως Έθνους στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Σε χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο θα εκτεθούν παραδοσιακά όργανα απ’ όλη την Ελλάδα που θα διατεθούν από τη συλλογή του Μουσικού Εργαστηρίου Αιγίου και από ιδιωτικές συλλογές.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης αλλά και όλον τον χρόνο θα υλοποιηθούν εργαστήρια μουσικής, σεμινάρια, διαλέξεις, εκπαιδευτικές δράσεις -προγράμματα ειδικά για παιδιά και συναυλίες από δεξιοτέχνες μουσικούς.

(Ο τίτλος από το ομώνυμο ποίημα του Ανδρέα Κάλβου).

Με αφετηρία τη Συνέλευση της Βοστίτσας στο Αίγιο, την πρώτη ενωτική προσπάθεια του έθνους, δημιουργείται μία μουσικοθεατρική παράσταση πάνω σε κείμενα εμβληματικών προσωπικοτήτων της νεότερης ελληνικής ιστορίας, με στόχο να παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις.

Ξεδιπλώνουμε το τρίπτυχο Ενότητα – Αγώνας – Θυσία μέσα από μια σύνθετη καλλιτεχνική δημιουργία με θέατρο και μουσική. Ποιητικά και πεζά κείμενα εναλλάσσονται με μουσική και τραγούδια και συνδέονται μεταξύ τους δημιουργώντας έναν ενιαίο θεατρικό διάλογο που διατρέχει τη νεότερη ελληνική ιστορία παρακολουθώντας τις υψηλές ιδέες για ελευθερία από την αρχική τους προεπαναστατική σπίθα στο αποκορύφωμά τους στην ελληνική επανάσταση και την πορεία τους στις μετέπειτα κρίσιμες ιστορικές στιγμές. Κείμενα σπουδαίων πολιτικών, αγωνιστών, διανοούμενων, μελοποιημένη ποίηση σημαντικών ποιητών, δημοτικά τραγούδια αλλά και κείμενα-μαρτυρίες αγωνιστών και απλών ανθρώπων αναπτύσσουν μια σπονδυλωτή παράσταση όπου οι χαρακτήρες και ο λόγος τους αποκτούν διαχρονική σημασία, ηχώντας ως σημερινό σάλπισμα ενότητας και εθνικής ομοψυχίας. Όπως προτρέπει ο Κωστής Παλαμάς: «Αυτό τον λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλο κανένα, μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα».

Η παράσταση είναι σύνθετη με θέατρο και μουσική. Θα βασίζεται σε καταγεγραμμένα κείμενα, όμως ως σύνθεση, δομή και πλοκή θα αποτελεί μια πρωτότυπη δημιουργία κειμενικά και μουσικά, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται μελλοντικά για καλλιτεχνικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Συμμετέχουν 8 μουσικοί, 3 ερμηνευτές, 7 επαγγελματίες ηθοποιοί καθώς και επιλεγμένοι ερασιτέχνες ηθοποιοί και χορευτές πολιτιστικών συλλόγων της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας.

Διπλωματία, εποχή, μαύρη σταφίδα. Με αφορμή την επέτειο των 200 ετών της Συνέλευσης της Βοστίτσας διοργανώνεται διεθνές συνέδριο με συμμετοχή επιστημόνων και προσωπικοτήτων διαφόρων τομέων, οι οποίοι θα παρουσιάσουν και θα αναλύσουν την κατάσταση της εποχής, τη φανερή και μυστική διπλωματία, το πώς φτάσαμε στη Συνέλευση της Βοστίτσας, τι διημείφθη και τι επιπτώσεις είχε αυτή στην έναρξη και την εξέλιξη της Επανάστασης. Βασική ενότητα του συνεδρίου είναι το διπλωματικό περιβάλλον και οι συνθήκες της εποχής, αντικείμενα που αφορούν και διερευνούν την ευρωπαϊκή και παγκόσμια στάση απέναντι στην υπό έναρξη ελληνική επανάσταση, με επίκεντρο την Συνέλευση της Βοστίτσας. Η πρόσκληση ξένων επιστημόνων και διπλωματών στοχεύει στο να προσδώσει στο συνέδριο και την απήχησή του τη διεθνή διάσταση που αντιστοιχεί στην διεθνή σημασία των γεγονότων του 1821.

 Ιδιαίτερο βάρος στη θεματολογία του συνεδρίου έχει η συμβολή της μαύρης σταφίδας, του εξαιρετικού αυτού προϊόντος της Αιγιαλείας, στην εξέγερση, στην δημιουργία του νέου ελληνικού Κράτους και την εξέλιξή του κατά τον 19ο  αιώνα αλλά και στον ρόλο της ως ένα διεθνούς ενδιαφέροντος προϊόν, η ζήτηση και εμπορία του οποίο επηρέασε τις οικονομίες πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών κατά τον 19ο αιώνα. Εκ των σκοπών του συνεδρίου είναι η δημιουργία πρωτότυπου υλικού. Ήδη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του συνεδρίου, πραγματοποιείται έρευνα και μελέτη περί της σχέσης μαύρης σταφίδας και επανάστασης, τα δε αποτελέσματα της εργασίας θα αποτελέσουν μια έκδοση η οποία θα παρουσιαστεί στο συνέδριο.

Η θεματολογία του συνεδρίου έχει διαμορφωθεί από την ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και τον φορέα ΠΡΙΜΑΡΟΛΙΑ ΑΜΚΕ ως εξής:

Α. ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ | Η πορεία του Γένους προς την ελευθερία: Η Συνέλευση της Βοστίτσας και η στάση των ξένων δυνάμεων απέναντι στην Επανάσταση. | Διεθνές διπλωματικό περιβάλλον παραμονές έκρηξης της Επανάστασης. | Ο ρόλος της Φιλικής Εταιρείας, η δράση της εκτός συνόρων – Μυστική Διπλωματία και επικοινωνία των εμπολέμων. | Φιλελληνισμός και Επανάσταση.

Β. ΕΠΟΧΗ | Συνθήκες εποχής, κοινωνικοοικονομική κατάσταση | Η ματιά των περιηγητών (Πουκεβίλ κ.ά.) | Προσωπογραφία αγωνιστών της Επανάστασης.

Γ. ΜΑΥΡΗ ΣΤΑΦΙΔΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ | Συνεισφορά των εσόδων της μαύρης σταφίδας στον Αγώνα και στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος του 19ου αιώνα.

Οι δράσεις τελούν υπό την αιγίδα
της Επιτροπής Ελλάδα 2021
error: Alert: Content is protected !!
Μετάβαση στο περιεχόμενο