Η Μυστική Συνέλευση
Η Συνέλευση της Βοστίτσας είναι ιστορικό γεγονός, πανελλήνιο -όχι μόνο τοπικό- με ιδιαίτερο ιστορικό ειδικό βάρος, αφού σε αυτή συμμετείχαν όλοι σχεδόν οι πολιτικοί και ιερατικοί εκπρόσωποι των Ελλήνων, έμποροι και άλλοι, όλοι μέλη της Φιλικής Εταιρείας.
Στη Συνέλευση συζητήθηκαν οι διεργασίες που έπρεπε να δρομολογηθούν, προκειμένου να γίνει έναρξη του Εθνικού μας Αγώνα, την Άνοιξη του 1821, όπως ήδη είχε αποφασίσει η «Ανωτάτη Αρχή» (δηλαδή η Φιλική Εταιρεία).
Η Φιλική Εταιρεία, μια καθαρά Επαναστατική Οργάνωση, ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό της Κριμαίας με ένα και μόνο σκοπό: την Απελευθέρωση του Γένους από τον τούρκικο ζυγό και άρχισε να «διαδίδεται» με πολύ γρήγορους ρυθμούς και με απόλυτη μυστικότητα. ΄Ετσι, το 1819 αριθμούσε ήδη πάρα πολλά μέλη ανάμεσα στους Έλληνες του εξωτερικού, αλλά και μέσα στον ελλαδικό χώρο, ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο, με κέντρο μύησης το Μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου. Τον πυρήνα της Φιλικής Εταιρείας (πλην των βασικών της μελών, Ξάνθου, Τσακάλωφ, Σκουφά και Αναγνωστόπουλου) αποτελούσαν: ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Γρηγόριος Δικαίος-Παπαφλέσσας, ο Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος, ο Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και σύντομα εντάχθηκαν ο Ανδρέας Λόντος και ο Ανδρέας Ζαΐμης. Κινούμενοι λοιπόν στις κατευθύνσεις της Φιλικής Εταιρείας, οι Πελοποννήσιοι Φιλικοί – μεταξύ των οποίων και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης – άρχισαν τις προετοιμασίες από τις αρχές του 1821.
Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας
26 - 30 Ιανουαρίου 1821
Ο Παπαφλέσσας, αφού πέρασε από την Ύδρα και το Άργος, έφθασε στη Βοστίτσα (Αίγιο), όπου είχε ήδη αποφασιστεί να γίνει μια ευρεία Μυστική Σύσκεψη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλη την Πελοπόννησο, καθώς ήταν μέρος απόκεντρο και ασφαλές με πολύ λίγους τούρκους και χαλαρή τούρκικη διοίκηση. Όλοι οι σύνεδροι – πρόκριτοι και κληρικοί – είναι μέλη της Φιλικής Εταιρείας και έχουν δώσει όρκο να εργαστούν για τον «Ιερό σκοπό».
Επομένως, «Η Μυστική Συνέλευσης της Βοστίτσας» συνήλθε στις 26 Ιανουαρίου του 1821 με ένα και μόνο σκοπό: Να εξευρεθούν τρόποι - μέσα για να υλοποιηθεί η απόφαση για την έναρξη της Επανάστασης την Άνοιξη του 1821 στην Πελοπόννησο.
Και βέβαια ήσαν όλοι ενήμεροι. Κλήθηκαν δε, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και ευθύνες, έτσι όπως προέτρεπε ο Υψηλάντης στην επιστολή που τους παρουσίασε ο Παπαφλέσσας.
Καλούνταν λοιπόν: « να εκφράσουν υπευθύνως τις απόψεις τους, να αφήσουν τα πάθη προς αλλήλους και να συσκεφθούν για τον ΙΕΡΟ σκοπό, να ασχοληθούν στις επαρχίες τους για την προετοιμασία του ΑΓΩΝΑ. Να γίνει στρατολογία 25. 000 στρατιωτών, να καταρτιστεί κατάλογος εισφορών από όλους τους Φιλικούς, να δοθεί ΟΡΚΟΣ»!
Συγκεντρώθηκαν λοιπόν, εδώ στη Βοστίτσα, 50 περίπου σύνεδροι.
Παλαιών Πατρών Γερμανός - Πρόεδρος της Συνέλευσης, Γρηγόριος Δικαίος - Παπαφλέσσας - εισηγητής προτάσεων, Ανδρέας Λόντος, Αγγελής Μελετόπουλος, Λέων Μεσσηνέζης, Παναγιώτης Δεσποτόπουλος, Αναγνώστης Αλεξανδρόπουλος, Ανδρέας Ζαΐμης, Ασημάκης Ζαΐμης, Σωτήρης Χαραλάμπης, Σωτήρης Θεοχαρόπουλος, Ασημάκης Φωτήλας, Νικόλαος Λόντος, Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος, Ανδρέας Καλαμογδάρτης. Αρκετοί έμποροι, όπως ο Μιχαήλ Θεοδώρου, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο Αλέξιος Ιγγλέσης και ο Γεώργιος Ευσταθίου και κληρικοί, όπως Προκόπιος Κερνίτσης, Χριστιανουπόλεως Γερμανός, Αμβρόσιος Φραντζής, ηγούμενοι Αγίας Λαύρας, Μεγάλου Σπηλαίου, Ιεράς Μονής Ταξιαρχών, ιερομόναχοι, ιερείς και διάκονοι.
Το θέμα της πρότασης του Παπαφλέσσα ήταν ένα: Έναρξη του Αγώνα εδώ και τώρα!
Οι σύνεδροι άκουσαν με προσοχή τις εισηγήσεις του, αλλά εξέφρασαν επιφυλάξεις και δισταγμούς, καθώς ήσαν τελείως απροετοίμαστοι για ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα, όπως η Επανάσταση!
Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη! Και συγκρούστηκαν ο «ενθουσιασμός» με τη «λογική» στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών, Παπαφλέσσα και Π.Πατρών Γερμανού.
Στο τέλος όμως, μετά από πέντε συνεδριάσεις με έντονους διαπληκτισμούς, επιθέσεις και αντεγκλήσεις, κατέληξαν σε σοβαρότατες αποφάσεις. Αποφάσεις, που έδειχναν επιφυλακτικότητα μεν αλλά και επιθυμία για Αγώνα!
Στη συγκεκριμένη Μυστική Συνέλευση αποφάσισαν να στείλουν τον Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο για να πληροφορηθούν εάν ο Τσάρος της Ρωσίας θα βοηθούσε – όπως διαβεβαίωνε ο Παπαφλέσσας – και παραδέχτηκαν ως ημέρα εξέγερσης την 25η Μαρτίου, εάν οι απαντήσεις ήσαν ευνοϊκές. Εάν όχι, την 23η Απριλίου ή την 21η Μαΐου.
Αποφάσισαν επίσης, εάν η τούρκικη διοίκηση μάθαινε τα τεκταινόμενα και τους καλούσε στην Τρίπολη, να μην ανταποκριθούν και να το «βαρέσουν στο λεβέντικο». Και αυτή η απόφαση δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά καθαρά «επαναστατική πράξη»!
Τα γεγονότα βεβαίως «πρόλαβαν» και έπεσε το πρώτο τουφεκίδι στο Αγρίδι της Νωνάκριδας από τον αγωνιστή Νικόλαο Σολιώτη, στις 14 Μαρτίου του 1821.
«Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας» – όπως καταγράφηκε στην Εθνική μας Ιστορία – αποτελεί την πρώτη Πολιτική Πράξη της Νεότερης Ελλάδας.