You dont have javascript enabled! Please enable it!
navigate_before
navigate_next
mystiki_syneleusi_vostitsas andreas_lontos xartis_gegonota

Η Σημαία του Λόντου

Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΛΟΝΤΟΥ

Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι ο Ανδρέας Λόντος με 400 παλληκάρια – που είχε κρυφά στρατολογήσει, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνέλευσης στη Βοστίτσα – έφθασε στην Πάτρα, προκειμένου να βοηθήσει τον Π. Πατρών Γερμανό, στην πολιορκία του Κάστρου των Πατρών, οπού είχαν καταφύγει οι Τούρκοι της πόλης, ένοπλοι.  Ο Λόντος έφτασε στην Πάτρα στις 22 Μαρτίου του 1821, με σημαία αυτοσχέδια – κόκκινη με μαύρο σταυρό στη μία όψη, ξεκινώντας βέβαια από το Αίγιο. Απεικόνισμα αυτής, εισήχθη στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθήνας, περί το 1910, με αριθμ. 2643 (και διαστάσεις 0,90x1,63 μ.). Ανήκει στις Πρώτες Σημαίες του Αγώνα, ενώ αρκετές ιστορικές πηγές την θεωρούν πρώτη! Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Ιστορικού Σπυρ. Τρικούπη: «…Την δε επαύριον (22 Μαρτίου) οι Τούρκοι ευρέθησαν όλοι εν τη Ακροπόλει, όπου διέμεναν κανονιοβολούντες την πόλιν. Εν τοσούτω οι πέριξ σημαντικοί Αχαιοί, μαθόντες τα εν Πάτραις συμβάντα, έσπευσαν να εισέλθωσιν, συμπαραλαβόντες όσους εδυνήθησαν εκ του προχείρου οπλοφόρους. Και πρώτος μεν εισήλθε περί την μεσημβρίαν ο Ι.Παπαδιαμαντόπουλος, μετ’ αυτόν δε ο Ανδρέας Λόντος, υπό Ερυθράν Σημαίαν και ην κατασκευάσας ως έτυχε και ως ήθελε την ώραν εκείνην, έχουσα εν τω μέσω μέλανα Σταυρόν, εφ ενός μόνον προσώπου…».

 

(Σπυρίδωνος Τρικούπη, «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ», Τόμος Α’, κεφ. Ε’, σελ. 62)

 

Η σημαία του Λόντου και ο Δήμος Αιγιάλειας

Η Σημαία αυτή – κόκκινη με μαύρο σταυρό στη μία όψη – υψώθηκε στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Πάτρα από τον Ανδρέα Λόντο και τον Π.Π. Γερμανό στις 22 Μαρτίου του 1821, όταν ο Λόντος κλήθηκε να βοηθήσει τους Πατρινούς να πολιορκήσουν το κάστρο, όπου μέσα είχαν καταφύγει όλοι σχεδόν οι τούρκοι της πόλης. Ο Ανδρέας Λόντος έφτασε εκεί με 400 παλληκάρια του, που είχε «στρατολογήσει» κρυφά στα Βαλιμίτικα (σύμφωνα με τις αποφάσεις της Μυστικής Συνέλευσης, το Γενάρη του 1821).

Η Σημαία του Λόντου συγκαταλέγεται στις πρώτες σημαίες του Αγώνα, καθώς ως πρώτη θεωρείται η σημαία με τα σύμβολα της Φιλικής Εταιρείας, η σημαία του Άνθιμου Γαζή κ.α. Ο Λόντος έφτιαξε την αυτοσχέδια αυτή σημαία, χρησιμοποιώντας το κόκκινο χρώμα για δύο λόγους: Για να παραπλανήσει τους τούρκους της Πάτρας, καθώς περίμεναν βοήθεια από τον Γιουσούφ Αγά από τη Ρούμελη, και η σημαία τους ήταν κόκκινη με ημισέληνο. Γι αυτό ο Λόντος έβαλε το σταυρό μόνο από τη μία όψη, ώστε από μακριά να μοιάζει με την τούρκικη. Αλλά και για έναν άλλο λόγο, καθαρά επαναστατικό: Για να δείξει στους εχθρούς την αποφασιστικότητα για ΑΓΩΝΑ «μέχρις εσχάτων», όπου θα χυθεί πολύ αίμα, με την προστασία του θρησκευτικού μας συμβόλου, που είναι ο Τίμιος Σταυρός!

Έξυπνη – πραγματικά – σύλληψη, που απέδωσε. Γιατί οι τούρκοι επαναπαύτηκαν και πανηγύριζαν, καθώς είδαν από το κάστρο ψηλά να έρχεται η αναμενόμενη βοήθεια. Και έτσι μπήκε στην Πάτρα ανενόχλητος ο Λόντος και ενώθηκε με τις άλλες επαναστατικές ομάδες. Η Πάτρα τιμά το ιερό αυτό σύμβολο.

Αλλά και εμείς, ως Δήμος Αιγιάλειας, τιμούμε το σύμβολο αυτό, εδώ και πολλά χρόνια.

Έτσι, στις 21 Μαρτίου του 1991, στην αίθουσα του νέου – τότε – Δημαρχείου, παραδόθηκε στον αείμνηστο Δήμαρχο Αλέκο Μέγαρη, σε επίσημη τελετή από τα μέλη του Δ.Σ. της ΙΛΕΑ, πιστό αντίγραφο της Σημαίας του Ανδρέα Λόντου, απεικόνισμα της οποίας φυλάσσεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας, με αριθμ. 2643.

Το 1998, το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση της ΙΛΕΑ, με την υπ’ αριθμ. 453/18-12-1998 ομόφωνη απόφασή του, καθιέρωσε τη συγκεκριμένη Σημαία ως Ιερό Σύμβολο της πόλης και την 26η Ιανουαρίου ως ημέρα τοπικής Εθνικής Εορτής.

Η Σημαία βρίσκεται στο Δημοτικό Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου, ως έκθεμα στην Αίθουσα Ανδρέα Λόντου, ενώ άλλη σημαία αναρτάται κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου στον αύλειο χώρο του μουσείου.

Αλλά, εδώ, στο χώρο του Δημαρχιακού μας Μεγάρου, αναρτάται σήμερα για πρώτη φορά. Κι αυτό, γιατί μεριμνήσαμε και αποφασίσαμε ως νέα Δημοτική Αρχή να επικαιροποιήσουμε την παλιά απόφαση, με την υπ’ αριθμ. 272/2016, που καθιερώνει ως Ιερό Σύμβολο της πόλης του Αιγίου, τη Σημαία του Ανδρέα Λόντου.

Σήμερα, λοιπόν, γιορτάζουμε την Εθνική μας Επέτειο, όπως όλη η Ελλάδα, αλλά για εμάς εδώ, η ημέρα αυτή είναι ξεχωριστή, καθώς κυματίζει στο Δημαρχιακό μας Μέγαρο, μια από τις πρώτες σημαίες της Ελληνικής Επανάστασης. Και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι και συγκινημένοι γι αυτό.

Και μπορούμε να την ανυψώνουμε εδώ, κάθε χρόνο από τις 21 Μαρτίου, καθώς η πόλη μας είναι μια από τις πόλεις που ελευθερώθηκαν πρώτες.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο