navigate_before
navigate_next
mystiki_syneleusi_vostitsas andreas_lontos xartis_gegonota

Διάθεση του DVD του πολεμικού ντοκιμαντέρ για τα 200 χρόνια της Συνέλευσης στη Βοστίτσα στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου

Με το ξεκίνημα  λειτουργίας του Μουσείου ψηφιακών εκθεμάτων από την ΔΗΚΕΠΑ στο αρχοντικό Παναγιωτόπουλου, έρχεται συντονισμένα και ως μία παράλληλη κίνηση ,η φιλοξενία ενός stand παρουσίασης του έργου στο ισόγειο του κτιρίου.’Ετσι ο επισκέπτης θα μπορεί να αποκτήσει ένα οπτικοακουστικό υλικό συγγενικό σε θεματολογία με τις ενότητες του Μουσείου , αλλά σε πιο κινηματογραφικό ύφος ,με αναπαραστάσεις μαχών κλπ. σε μία παράλληλη δημιουργία.

Η απόκτηση του διπλού dvd τιμάται στα 25 ευρώ ,στις ώρες λειτουργίας του κτιρίου.
H επετειακή ταινία – ντοκιμαντέρ ιστορικής τεκμηρίωσης  είναι παραγωγής 2021του Αιγιώτη Βασίλη Γεωργαντά με κινηματογραφικό ύφος.Ένα πατριωτικό έργο που εξηγεί λεπτομερώς που, πως και πότε ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση από την απόφαση που ελήφθη στην Μυστική Σύσκεψη των Φιλικών στην Βοστίτσα – Αίγιο από 26-30 Ιανουαρίου 1821 με πρωταγωνιστικά πρόσωπα τον Παπαφλέσσα και τον π. Πατρών Γερμανό, την προετοιμασία, στρατολογία και πρώτα χτυπήματα σε Τούρκους, την ορκωμοσία της Αγ. Λαύρας και τις πρώτες πολιορκίες και απελευθερώσεις πόλεων στον Μωριά.Εμφανίζονται μέσα από ένα πλούσιο οδοιπορικό 30 σημαντικά πρόσωπα σε συνεντεύξεις, ανάμεσα τους και οι ηγούμενοι Αγ. Λαύρας, Μ. Σπηλαίου και Ταξιαρχών, καθώς και ιστορικοί πύργοι αγωνιστών.

Σε όλη την διάρκεια την αφήγηση ντύνουν μοναδικές κινηματογραφικές σκηνές με αναπαραστάσεις μαχών που έχουν γυριστεί με αρματωμένους φουστανελάδες, μέλη συλλόγων ιστορικής αναβίωσης, όπως ο “ΒΟΣΤΙΤΣΑ 1821” και οι “ΜΩΡΑΙΪΤΕΣ ΕΝ ΧΟΡΩ ΠΑΤΡΑΣ” κ.α.Συνεπώς το κοινό που απευθύνεται το έργο μας είναι όλοι οι Έλληνες  και όλες οι ηλικίες, αφού έτσι θα μάθουν συγκεντρωμένα ποιοι ήταν οι πρώτοι ήρωες και τα πρώτα γεγονότα που πυροδότησαν τις κρίσιμες εκείνες ώρες την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Η παραγωγή τελεί υπό την αιγίδα της Πατριωτικής Επιτροπής “ΤΙΜΗ ΣΤΟ 21”έχει την στήριξη της ιστορικής Ι. Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας του Δήμου Αιγιαλείας και του “Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821 και ιστορικών γενών της Ελλάδος” της “Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιάλειας”, των “Εμπορικών Συλλόγων Αιγίου και Ακράτας”, της “Ομοσπονδίας Συλλογων Αιγιάλειας” με συμπαραγωγό την Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών και την υποστήριξη πολλών τοπικών  επιχειρήσεων .
Το dvd διάρκειας 260 λεπτών διαιρείται σε δύο δίωρα επεισόδια, ο ψηφιακός δίσκος ως προς την χωρητικότητα ισοδυναμεί με δύο δίσκους, αφού είναι τεχνολογίας dual layer στα 8,5 gb.

ANAΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Το έργο αφού συνδέει την Μυστική Συνέλευση στη Βοστίτσα από 26-30 Ιανουαρίου 1821,την άμεση σχέση της με την Φιλική Εταιρεία, την άφιξη του Παπαφλέσσα στο Αίγιο (Βοστίτσα) στην μυστική σύσκεψη με 50 προεστούς και κληρικούς του Μωριά, τις συγκρούσεις και διαφωνίες με τον Δεσπότη Γερμανό αλλά και την προετοιμασία μετά τις αποφάσεις της, τη στρατολογία, την κήρυξη του αγώνα στην Μολδοβλαχία από τον Υψηλάντη συνεχίζει με τον ασυγκράτητο πρωτεπαναστάτη Νικόλαο Σολιώτη που ρίχνει τις πρώτες τουφεκιές στις 14 Μαρτίου στις Πόρτες Αγριδίου φονεύοντας Τούρκους, προκαλώντας την έκθεση και εμπλοκή και τον πιο διστακτικών προεστών οι οποίοι δεν πάνε στην Τρίπολη, στασιάζοντας στην πρόσκληση – παγίδα του πασά που τα έχει μάθει όλα, να μεταβούν εκεί, εφαρμόζοντας το άρθρο 11 της Συνέλευσης “να το βαρέσουν εις το λεβέντικο”.

Έτσι μετά από συσκέψεις ημερών στις 17 Μαρτίου στην πανήγυρι του Αγίου Αλεξίου ορκίζονται ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ μπροστά στο Ιερό Λάβαρο της Αγίας Λαύρας καθιστώντας την Επανάσταση γεγονός με αποτέλεσμα τις πρώτες πολιορκίες ή και αμαχητί απελευθερώσεις Αιγίου, Καλαβρύτων, Πάτρας, Καλαμάτας για να φτάσουμε έως την θυσία στο Καστράκι του Χελμού με τον Ιμπραήμ το 1826, την καλογερική μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου και την μάχη στην Καυκαριά το 1827, από τις τελευταίες του 21, καθώς και αναφορά στην προσωπικότητα του Ανδρέα Λόντου και την πρώτη επαναστατική σημαία του θα περάσουμε στο σήμερα στα διακόσια χρόνια, στο 2021, για να ακούσουμε τις εντυπώσεις των φιλοξενούμενων Συλλόγων στο λαμπρό αναβιωτικό συναπάντημα στην επέτειο της Βοστίτσας, θα περιηγηθούμε στις εκθέσεις αρμάτων και φωτογραφίας και θα καταπιαστούμε με το φαινόμενο των αναβιωτών της Ιστορίας, κορυφώνοντας με επίκαιρα μηνύματα από εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτειακής και Εκκλησιαστικής ζωής και του πνεύματος, για το πατριωτικό μας χρέος και την ενότητα των Ελλήνων ακριβώς 200 χρόνια από το 1821.

Το επικό τραγούδι – ύμνος για την Βοστίτσα “ΗΡΘΕ Η ΣΤΙΓΜΗ”, ερμηνεύει μοναδικά η Μαρία Φάκου από την Πάτρα σε στίχους του καταξιωμένου σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα που προλογίζει το έργο https://youtu.be/tmJtd-rjoKU

Σύνθεση – παραγωγή soundtrack: Γιάννης Κριβέρης

Τεκμηρίωση: Βάνα Μπεντεβή, ιστορικός, πρόεδρος ΙΛΕΑ

Δημήτρης Σταθακόπουλος, νομικός, Οθωμανολόγος, δρ Παντείου

error: Alert: Content is protected !!
Μετάβαση στο περιεχόμενο