You dont have javascript enabled! Please enable it!
navigate_before
navigate_next
mystiki_syneleusi_vostitsas andreas_lontos xartis_gegonota

Ο Αγώνας για τη Καθιέρωση και Αναγνώρισης Εορτής

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ

Η σημαντικότητα του γεγονότος της Συνέλευσης είχε ήδη επισημανθεί από τους περισσότερους ιστορικούς, καθώς ο  χαρακτήρας της ήταν πράγματι πανελλήνιος -για τα δεδομένα της εποχής – και  αντιπροσωπευτικός. Διότι συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των βαθμίδων του κλήρου (ιεράρχες, κληρικοί, ηγούμενοι, μοναχοί, ιερείς και διάκονοι). Συμμετείχαν εκπρόσωποι της τότε εξουσίας, δηλαδή προύχοντες, πρόκριτοι, κοτζαμπάσηδες. Συμμετείχαν επίσης έμποροι αλλά και εκπρόσωποι από όλη την Πελοπόννησο. Είχαν δε προσκληθεί και σημαίνουσες προσωπικότητες από όλη την Ευρώπη.

Ωστόσο, η  Συνέλευση για το Αίγιο αποτελεί ένα ιδιαίτερο ιστορικό γεγονός με μεγάλο ιστορικό εκτόπισμα που έπρεπε να προβληθεί, με πανελλήνιο χαρακτήρα. Για αυτό ξεκίνησε μια προσπάθεια να αναδειχτεί το γεγονός, να γίνει γνωστό αλλά και να καθιερωθεί η 26η Ιανουαρίου ως ιστορική επέτειος. Δηλαδή ως εορτή εθνικού χαρακτήρα. Την προσπάθεια άρχισε πρώτος ο νομικός και ιστοριοδίφης – και μετέπειτα Δήμαρχος Αιγίου – Γεώργιος Παναγόπουλος, το 1973. Ο Παναγόπουλος με έγγραφο του προς τον Δήμο Αιγίου ζητάει να αποφασίσει το τότε δημοτικό συμβούλιο την καθιέρωση της εορτής και το πετυχαίνει με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που προωθείται προς τη Νομαρχία Αχαΐας, η οποία και αποφασίζει θετικά. Κατόπιν αυτών, έπρεπε να σταλούν οι δυο αποφάσεις στο αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου πράγματι εστάλησαν, αλλά έμειναν εκεί καθώς το Υπουργείο δεν πήρε καμία απόφαση.

Οι προσπάθειες άρχισαν πάλι το 1996 από τη νεοσύστατη ΙΛΕΑ, η οποία υπέβαλε στο τότε δημοτικό συμβούλιο πρόταση α) να αναγνωριστεί ως τοπική εορτή εθνικού χαρακτήρα η 26η Ιανουαρίου και β) να αναγνωριστεί η σημαία του Λόντου ως εθνικό σύμβολο του Δήμου Αιγίου. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του 1997 δεν προχώρησε, καθώς έπρεπε να επικυρωθεί και να παρθεί η τελική απόφαση από το Υπουργείο Εσωτερικών. Όμως, το τότε δημοτικό συμβούλιο επιφυλάχθηκε να απαντήσει θετικά καθώς οι δημοτικοί σύμβουλοι δήλωσαν, ότι είναι ανενημέρωτοι για το γεγονός και ανέθεσαν στην πρόεδρο της ΙΛΕΑ, κα Βάνα Μπεντεβή να δημιουργήσει ένα ενημερωτικό φάκελο για τον κάθε δημοτικό σύμβουλο. Η κα Μπεντεβή ανταποκρίθηκε και η ΙΛΕΑ υπέβαλε εκ νέου αίτηση στο δημοτικό συμβούλιο το οποίο και αποφάσισε ομόφωνα τον Δεκέμβριο του 1998 να καθιερώσει την 26η Ιανουαρίου τοπική εορτή, καθώς και την σημαία του Ανδρέα Λόντου ως σύμβολο της πόλης με την υπ’ αριθμ. 453/98 απόφαση.

Έτσι, εορτάστηκε για πρώτη φορά η γιορτή στις 26 Ιανουαρίου του 1999, επί δημαρχίας του αειμνήστου Αλέκου Μέγαρη. Όμως δεν συνεχίστηκε ούτε ο εορτασμός, ούτε η προσπάθεια να αναγνωριστεί επισήμως η εορτή από το Υπουργείο Εσωτερικών. Γι’ αυτό η πρόεδρος της ΙΛΕΑ κα Μπεντεβή συνέχισε τον αγώνα, ώσπου κατάφερε να πληροφορηθεί μυστικές λεπτομέρειες, για το πώς θα επιταχυνόταν το τελικό αποτέλεσμα. Ήταν μια διαδικασία επίπονη και χρονοβόρα καθώς έπρεπε να συλλεχθεί οτιδήποτε αφορούσε στο συγκεκριμένο γεγονός (ιστορικές πήγες, αρχειακό υλικό, άρθρα από εφημερίδες και έγκριτα περιοδικά, βιβλία, απόψεις ιστορικών ερευνητών και πανεπιστημιακών, αποτελέσματα πανελληνίων συνεδρίων όπου συζητήθηκε η Συνέλευση ως ιστορικό γεγονός, καθώς επίσης αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου και εκδηλώσεις και ομιλίες εκ μέρους της ΙΛΕΑ). Συγκεντρώθηκε τελικά ένας ογκώδης φάκελος (πενταπλός) με προσωπική ευθύνη της κυρίας Μπεντεβή, που υποβλήθηκε στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στην υπηρεσία Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην αρμόδια υπηρεσία «περί Εθνικών Επετείων και εορτών» του Υπουργείου Εσωτερικών, στον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών και βέβαια στον τότε Δήμαρχο Αιγίου. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε την προσωπική συμβολή του τότε Υπουργού Εσωτερικών κυρίου Παναγιώτη Κουρουμπλή. Οι φάκελοι υποβλήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2016 στους αρμόδιους φορείς. Τελικά, η ΙΛΕΑ ήθελε  να ενημερώσει και προσωπικά τον τότε πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριο Προκόπη Παυλόπουλο. Το ραντεβού κλείστηκε για τις 19 Ιουνίου 2017. Στην επίσκεψη συμμετείχαν ο τότε δήμαρχος Αιγιαλείας κύριος Αθανάσιος Παναγόπουλος, η πρόεδρος της ΙΛΕΑ κυρία Μπεντεβή Βάνα, η γενική γραμματέας της ΙΛΕΑ κυρία Σοφία Χατζοπούλου, η ταμίας κυρία Αθηνά Σκανδάμη, ο κοσμήτωρ της ΙΛΕΑ κύριος Κλάγκος Κωνσταντίνος και η δημοσιογράφος κα  Πέπη Σπηλιωτοπούλου. Η συγκριμένη επίσκεψη ήταν καθοριστική για την αίσια έκβαση της προσπάθειας αυτής και θα μείνει ιστορική, καθώς ο πρόεδρος κ. Παυλόπουλος δήλωσε κατενθουσιασμένος και συγκινημένος καταθέτοντας ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του θα κάνει ό,τι μπορεί. Τελικά το προεδρικό διάταγμα (αφού η πρόταση πέρασε και από το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Οικονομικών και από το Συμβούλιο Επικρατείας) υπογράφεται στις 19 Δεκεμβρίου 2017 ημέρα Τέταρτη  και πήρε αριθμό 157/19-12-2017.

Μετάβαση στο περιεχόμενο